Illa es compromet a augmentar la inversió en sanitat fins al 7% del PIB

El ministre de Sanitat avança que també abordarà una millora de les condicions professionals dels sanitaris.

Salvador Illa, durant la compareixença davant la comissió per a la reconstrucció social i econòmica al Congrés
Salvador Illa, durant la compareixença davant la comissió per a la reconstrucció social i econòmica al Congrés / Mariscal (Efe)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha compromés a recuperar els nivells d'inversió en sanitat previs a la crisi de 2008 i augmentar progressivament els recursos fins a aconseguir el 7% del PIB. L'objectiu és tindre un sistema públic de salut “robust” que puga fer front a futurs rebrots i pandèmies.

Durant la seua intervenció en la comissió de reconstrucció del Congrés dels Diputats, el titular de Sanitat ha reconegut que la pandèmia ha deixat l'aprenentatge que cal enfortir el sistema sanitari públic, dotant-lo de més finançament. Així, ha afegit que cal iniciar les “transformacions necessàries” perquè puga atendre les necessitats actuals i futures de la població.

En aquest sentit, ha advocat per dotar el Sistema Nacional de Salut de més capacitat per a preparar-lo per si hi haguera possibles segones onades del virus. Per a això, s'ha mostrat partidari de desenvolupar reserves estratègiques de material sanitari essencial en tots els nivells administratius, i garantir-ne la disponibilitat al llarg del temps.

Millora de les condicions laborals dels sanitaris

Així mateix, Illa ha incidit en la necessitat de “cuidar els que ens cuiden”, no sols perquè els sanitaris puguen recuperar-se de l'esforç realitzat, sinó perquè puguen exercir les seues funcions en les millors condicions possibles. De fet, ha avançat que abordarà una millora de les seues condicions professionals amb les comunitats autònomes.

Culpa les polítiques d'austeritat

“Sabem que la crisi econòmica i les polítiques d'austeritat han provocat ajustos en el nombre de professionals sanitaris, i en la dotació i distribució en algunes àrees d'atenció; són unes ferides que mai han arribat a tancar-se i que durant la pandèmia han sigut evidents”, ha relatat. Per això, ha destacat que durant la crisi sanitària s'ha posat a disposició de les autonomies fins a 81.000 professionals, un reforç que, segons ha dit, “no pot ser puntual”.

També et pot interessar

stats