La igualtat entre blocs el 28A fa incerts els resultats municipals de València ciutat

La suma de vot a PP, Cs i Vox va superar el Botànic en les generals per dos punts percentuals i en mig punt en les autonòmiques.

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València / Arxiu.

La fragmentació del vot de centredreta ha fet de Compromís la força més votada a la ciutat de València en les autonòmiques i que el PSPV-PSOE ho haja sigut en les generals a la ciutat de València. El nou mapa per districtes pinta de taronja i roig el que abans era blau, però aquestes dades no impliquen que el vot als partits que han integrat el pacte del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) siga superior en el conjunt de la ciutat al del PP, Ciutadans i Vox. 

De fet, Compromís ha baixat en vots a tota la ciutat i en els dos comicis. La comparació no es pot fer de manera directa perquè en les passades generals del 2015 la candidatura encapçalada per Joan Baldoví anava en coalició amb Podem i ara va en solitari però amb tot, la suma de Compromís i de la formació morada en les generals del 2019 és menor que les del 2015. 

El PP, perjudicat per la divisió del vot de dreta 

La divisió del vot als partits de centredreta ha perjudicat principalment el PP, que només es manté com a força més votada en cinc districtes, tant a les Corts com en les generals. En la resta guanya principalment Compromís, i el PSPV és el més votat en cinc districtes. De nou, la davallada del PP fa que Compromís, que alguns dels districtes on abans era segon ara siga la força més votada. Ciutadans ha guanyat per primera vegada en un dels districtes. 

Vot dual en generals i autonòmiques

El vot al Partit Popular, Ciutadans i Vox a la ciutat de València va superar en percentatge el que van obtindre PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem en les eleccions autonòmiques i generals de diumenge passat. Segons les dades escrutades la suma de PP, Cs i Vox és del 48% en les eleccions a les Corts i del 49,4% en les eleccions al Congrés. 

Per contra, la suma de percentatges entre el PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem va representar un 47,5% en les autonòmiques i del 47,6% en les generals.

En concret, una diferència percentual d'aproximadament dos punts en les generals i de tan sols mig punt en les autonòmiques, que confirma que a València ciutat ha hagut vot dual.

La incògnita de les municipals

L’anomenat pacte de la Nau (Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú) tindria complicat revalidar el govern municipal si coincideixen les tendències de vot d’aquest 28A en les pròximes eleccions municipals. 

Extrapolant els resultats de les autonòmiques, a l’Ajuntament de València Compromís i el PSPV obtindrien 7 regidors mentre que Unides Podem Esquerra Unida n’obtindria 2. Ciutadans seria la força amb representació del bloc de centre-dreta amb 7 representants, el PP en tindria 6 i Vox 4. La suma entre PP, Ciutadans i Vox seria de 17 regidors mentre que el PSPV, Compromís i Podem obtindrien 16 representants.

Si l’extrapolació es fa amb l’escrutini de les generals, el PSPV obtindria 9 regidors, Podem 5 i Compromís 2. Ciutadans continuaria sent la força de centre-dreta més votada a la ciutat, amb 7 actes, el PP en tindria 6 i Vox 4. De nou, la diferència entre bloc seria de només un regidor: 16 per als membres de l’actual pacte de la Nau i 17 per al bloc opositor. 

L'any 2015, la coincidència entre municipals i autonòmiques va fer coincidir els percentatges de vot entre els dos blocs. Així, en les últimes eleccions municipals la suma entre PSPV, Compromís i València en Comú va ser del 47,1% mentre que la del PP i Ciutadans va ser del 41,08%. 

En les autonòmiques la suma dels partits del pacte de la Nau a València ciutat va ser del 48,25% mentre que el vot a PP i Ciutadans va sumar el 40,1%.

La nova cita amb les urnes es presenta amb les incògnites de saber si l’avançament de les autonòmiques farà que el comportament electoral siga diferent en les municipals. Quin suport tindrà Vox i de quina manera sumarà el vot d’Esquerra Unida al pacte amb Podem són altres de les incerteses que decantaran el resultat.

També et pot interessar

stats