Iglesias i Sánchez acorden formar "un govern de cooperació" entre Podem i el PSOE

El PSOE es resisteix a donar entrada a l'executiu a Podem però acceptaria a independents proposats per la formació morada.

Els líders del PSOE i Unides Podem encaixen mans abans de la reunió al Congrés
Els líders del PSOE i Unides Podem encaixen mans abans de la reunió al Congrés / Zipi (Efe)

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, i el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, han acordat aquest dimarts iniciar converses per a conformar un "govern de cooperació". La fórmula es troba un escaló per sota de les pretensions inicials de la formació morada, que aspirava a entrar en el govern en coalició.

La informació l'ha traslladada el mateix Iglesias als mitjans de comunicació després de reunir-se durant més d'una hora amb Sánchez, en el marc dels contactes per a buscar suport a la investidura del líder socialista.

"Per a nosaltres el nom és el de menys", ha dit Pablo Iglesias, que considera que la reunió d'aquest dimarts ha anat bé perquè el més important és que les forces polítiques estiguen representades de forma proporcional.

Coincidències programàtiques

El secretari general d'Unides Podem ha admés coincidències amb el programa electoral del PSOE en matèria fiscal la qual cosa consideren el punt de partida les dues formacions perquè es puguen posar d'acord. Un pacte que, segons ha suggerit Iglesias, haurà de contemplar avanços per a les aspiracions de la formació morada per la justícia social i contra la precarietat laboral.

"Eixim molt satisfets de la reunió. Hi ha hagut grans coincidències programàtiques", ha destacat Lastra, després d'explicar que s'ha parlat d'una agenda d'avanços socials que inclouen l'emergència climàtica i la transició ecològica, la digitalització de l'economia i la lluita contra la desigualtat.

Un ministeri per a Unides Podem?

Iglesias manté l'objectiu d'alguna cartera ministerial i a preguntes dels mitjans s'ha mostrat convençut que no hi haurà vetos del PSOE als noms que Unides Podem propose per al futur govern de cooperació. 

En roda de premsa després de la reunió, la secretària d'organització del PSOE, Adriana Lastra ha assegurat però que "no s'ha parlat de noms" en la reunió i ha insistit que l'Executiu pot ser "plural, obert i integrador".

Fonts del PSOE citades per Efe apunten que la fórmula de cooperació que Sánchez s'ha compromés a explorar amb Iglesias és l'entrada de professionals independents a proposta de la formació morada a algunes secretaries d'Estat o, fins i tot, algun ministeri. En aquest últim cas es podria desdoblar alguna de les carteres actuals, com un eventual Ministeri d'Habitatge, que es podria separar de Foment.

Per contra, les mateixes fonts asseguren que Pedro Sánchez es resisteix a donar entrada en l'executiu de membres destacats d'Unides Podem o del mateix Pablo Iglesias. 

La reunió en el Congrés és la primera que mantenen Pablo Iglesias i Pedro Sánchez després que el passat 7 de maig tots dos mostraren en La Moncloa la seua voluntat d'entendre's i arribar a un acord estable per a la legislatura.

Si Pedro Sánchez sumara als 123 escons del PSOE els 42 diputats de Podemos, li faltarien encara recaptar els suports d'altres grups, entre els quals sona el nom de Compromís, PNB i PRC.

També et pot interessar

stats