Iglesias liderarà la nova vicepresidència segona de Drets Socials i Agenda 2030

Incorporarà Nacho Álvarez i Ione Belarra com a secretaris d'Estat i l'ex-Jemad Julio Rodríguez com a cap de gabinet.

El líder d'Unides Podem Pablo Iglesias durant la sessió d'investidura
El líder d'Unides Podem Pablo Iglesias durant la sessió d'investidura / Mariscal (Efe)

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, assumirà la vicepresidència segona de Drets Socials i Agenda 2030, a la qual incorporarà tres dels seus principals col·laboradors: Nacho Álvarez, Ione Belarra i l'ex-Jemad Julio Rodríguez.

El professor de la Universitat Autònoma de Madrid Nacho Álvarez canviarà la Secretaria d'Economia en la formació morada per la Secretaria d'Estat d'Economia Social. Per la seua banda, la portaveu parlamentària Ione Belarra, una de les negociadores del pacte amb el PSOE, exercirà com a secretària d'Estat d'Agenda 2030, una cartera des de la qual coordinarà el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Organització de les Nacions Unides.

Iglesias trambé recupera com a cap de gabinet l'excap de l'Estat Major de la Defensa, Julio Rodríguez, que s'havia quedat sense escó en els últimes cites electorals.

La nova vicepresidència social s'exercirà des d'un lloc diferent de La Moncloa, segons ha avançat la formació morada, i tindrà sota la seua jurisdicció l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso), l'Institut de la Joventut d'Espanya (Injuve) i una direcció general de Benestar Animal.

Irene Montero, al davant del segon ministeri d'Igualtat d'Espanya

La número dos d'UP, Irene Montero, serà previsiblement ministra d'Igualtat del nou govern de coalició, on substituirà en la cartera la socialista i vicepresenta en funcions Carmen Calvo. Se situarà així al capdavant del segon ministeri de la història d'Espanya amb competències exclusives en matèria d'igualtat. La primera vegada va ser en 2008, amb la socialista Bibiana Aído com a ministra.

Als càrrecs d'Iglesias i Montero s'afigen els ja confirmats d'Alberto Garzón (EU), com a ministre de Consum, Yolanda Díaz (EU) en la cartera de Treball i el sociòleg, economista i professor universitari Manuel Castells al capdavant del nou Ministeri d'Universitats. Presumiblement, continuaran com a ministres María Jesús Montero (Hisenda), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Teresa Ribera (Transició Ecològica) i José Luis Ábalos (Foment). També Nadia Calviño, que estarà al capdavant d'una vicepresidència econòmica, segons va anunciar Pedro Sánchez durant la campanya electoral.

Echenique, nou portaveu d'Unides Podem al Congrés

Després de la designació d'Irene Montero com a ministra, el càrrec de portaveu d'Unides Podem serà per a l'actual secretari d'acció de govern del partit morat, Pablo Echenique. És un dels dirigents més pròxims a Pablo Iglesias i ha portat el gruix de les negociacions amb el PSOE per a configurar el programa del nou executiu de coalició.

També et pot interessar

stats