Iglesias exigeix a Sánchez que trenque relacions amb l'Aràbia Saudita

El líder de Podem demana al president del govern espanyol que assumisca el cost dels contractes d’armament.

Iglesias exigeix a Sánchez que trenque relacions amb l\'Aràbia Saudita
Iglesias exigeix a Sánchez que trenque relacions amb l'Aràbia Saudita

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que trenque els contractes amb l'Aràbia Saudita. A més, li ha demanat que busque un comprador alternatiu per a les fragates i que assegure la càrrega de treball a la badia de Cadis. I si no el troba, que l'executiu assumisca el cost dels contractes.

Iglesias ha fet aquestes declaracions en el ple del Congrés després que Sánchez haja justificat la venda d'armes a l’Aràbia Saudita com una mesura per a defendre el treball de sectors estratègics a Espanya en zones afectades per la desocupació, com és el cas de Cadis . "Només hi ha una resposta, un monosíl·lab, cal deixar de vendre armes ja!", ha exclamat Iglesias.

El secretari general de Podem ha assegurat que el respecte dels drets humans i la llei espanyola i internacional obliguen Espanya a deixar de vendre armes a l’Aràbia Saudita, i ha emplaçat el govern espanyol a rectificar i a apostar per una política industrial seriosa en les drassanes de Cadis sense incomplir la legislació.

A més, Iglesias no comparteix la idea de triar entre ocupació o drets humans: "En el fons està d'acord amb mi en què no hem de vendre armes a l'Aràbia Saudita i que cal revocar els contractes, però està rebent pressions enormes. No faça com el Partit Popular i rectifique", li ha demanat a Sánchez.

"Alguns diuen que si ha de pagar algú, que paguen els gaditans. Nosaltres diem que si cal pagar una factura, que la paguem aleshores tots", ha emfatitzat en demanar a Sánchez que aposte pel sector industrial a la badia de Cadis sense incomplir la normativa internacional que prohibeix vendre armament a països que violen els drets humans en conflictes bèl·lics, com és el cas de l’Aràbia Saudita al Iemen.

Iglesias també ha introduït com a argument "la desaparició, tortura i esquarterament" del periodista saudita Jamal Khashoggi en el consolat d'aquest país a Istanbul.

A aquesta petició s’han sumat En Comú Podem, En Marea i Esquerra Unida, que també han exigit al cap de l’executiu espanyol que suspenga la venda d’armes a aquest país i han demanat que es deixen de defendre “els interessos dels amics del rei emèrit”.

El diputat ha assegurat que ningú pot negar la "violació sistemàtica dels drets humans" per part de l’Aràbia Saudita "malgrat l'amistat amb els Borbó". Bustamante ha reclamat a Sánchez que "no tanque els ulls" davant aquesta realitat, i que tampoc descarregue sobre les esquenes dels treballadors de les drassanes de Navantia la responsabilitat que té el Govern a l’hora de decidir en aquesta qüestió. "Ja n’hi ha prou de xantatge entre ocupació i drets humans", ha conclòs.

Rivera veu compatible respectar els contractes i defendre els drets humans.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seua falta de concreció sobre la venda d'armes a països que violen els drets humans, i ha assegurat que és compatible respectar els contractes signats i defendre els drets humans.

"Sí als contractes vigents", ha subratllat Rivera, però sí també a obrir un debat sobre la venda d'armes i com es poden condicionar aquests contractes, per exemple amb clàusules, quan es tracte d'estats que vulneren aquests drets, referint-se al règim saudita després de l'assassinat de Khashoggi.

Rivera ha defés una resposta "clara i comuna europea", i s’ha posicionant del costat de països com França o Alemanya, que ja han iniciat aquest debat i estan prenent mesures sobre el tema

Casado: "Molt de l'Aràbia Saudita, però res de Veneçuela"

D’altra banda, en la seua intervenció, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, només ha parlat del país àrab per a criticar que Sánchez parle "molt de l'Aràbia Saudita, però no de Veneçuela", i per a demanar al president del govern que mostre "responsabilitat" amb el país iberoamericà. "És infame que el govern d'Espanya siga aliè al sofriment de tot un país germà com és Veneçuela", ha dit el líder del PP, que a més li ha retret que, en la seua reunió a Xile amb el president Sebastián Piñera, no parlara de "presos polítics" ni condemnara la "dictadura".

També et pot interessar

stats