La ideologia mereix més protecció que la resta de dades personals, segons el TC

El tribunal de garanties declara inconstitucional que els partits arrepleguen aquesta informació per a crear bases de dades amb perfils ideològics.

La ideologia mereix més protecció que la resta de dades personals, segons el TC
La ideologia mereix més protecció que la resta de dades personals, segons el TC

Les opinions polítiques són les dades personals que mereixen un major grau de protecció, segons el Tribunal Constitucional. Així es desprén, almenys, de la sentència que la setmana passada va anul·lar per inconstitucional l'article de la llei orgànica de règim electoral general que permet als partits recopilar dades sobre les opinions polítiques de l'electorat i que s'ha donat a conéixer de manera íntegra aquest dimecres. 

El tribunal estableix que les opinions polítiques són "dades personals sensibles, la necessitat de protecció de les quals és superior a la d'altres dades personals", i que, per tant, l'article que permetia la recopilació de dades personals relatives a les opinions polítiques de les persones "que duguen a terme els partits polítics en el marc de les seues activitats electorals" és contrari a la Constitució i nul. Aquest article estava en vigor des del desembre passat, quan s'havia introduït a través de l'aprovació de la nova llei orgànica de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i des del primer moment va alçar les crítiques de juristes i d'associacions d'internautes i, després, del Defensor del Poble

No especifica l'interés públic

El principal defecte d'inconstitucionalitat, segons l'alt tribunal, és el fet que l'article de la discòrdia no especificava l'interés públic essencial que fonamentava la restricció d'un dret fonamental com és el de la protecció de dades. Així, diu el tribunal que "la llei no ha identificat la finalitat de la ingerència per a la realització de la qual s'habilita els partits polítics, ni ha delimitat els pressupostos ni les condicions d'aquesta ingerència, ni n'ha establit les garanties adequades". 

El Defensor del Poble en funcions ha aplaudit la decisió de l'alt tribunal i ha subratllat la rapidesa amb la qual s'ha estimat el seu recurs. Per a Francisco Fernández Marugán, han triomfat les tesis "que no eren altres que la defensa de drets de la ciutadania en aspectes tan importants com la intimitat, la llibertat ideològica i la participació política". 

També et pot interessar

stats