Hisenda reconeix que el nou model de finançament autonòmic no estarà abans de 2019

Soler avança que la Generalitat inclourà en els comptes una partida de 1.325 milions per a equiparar la Comunitat Valenciana a la mitjana espanyola.

Reunió de la Comissió Mixta sobre el finançament autonòmic, aquest dilluns
Reunió de la Comissió Mixta sobre el finançament autonòmic, aquest dilluns / Generalitat

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha presidit aquest dilluns la reunió de la Comissió Mixta, integrada pel Consell i les Corts, que estudia el model de finançament i la valoració del deute històric. En la trobada han participat també els alts comissionats per al finançament autonòmic, José Antonio Pérez y Rafa Benito, per a informar sobre l'estat de les negociacions entre el govern d'Espanya i les comunitats autònomes per a reformar el sistema autonòmic de finançament. Tant Soler com els alts comissionats han reconegut que el nou model no estarà enllestit enguany ni, com a mínim, fins a 2019. 

Els dos experts encarregats de representar la Generalitat en la comissió que negocia el nou model han destacat que s'han produït alguns avanços com ara que el Govern central assumisca la necessitat d'un reequilibri fiscal vertical i reconega la insuficiència financera de les comunitats autònomes, especialment de la Comunitat Valenciana. En canvi, PP i Ciutadans consideren que la situació està en el mateix punt i que "no s'ha solucionat res".

Tots els grups parlamentaris han demanat que els pressupostos de l'Estat per a 2019 contemplen mesures extraordinàries concretes per a pal·liar el dèficit estructural de finançament que pateix la Comunitat Valenciana.

Per quart any consecutiu, la Generalitat inclourà en els pressupostos una partida de 1.325 milions d'euros en ingressos que es corresponen als 260 euros per càpita que el Govern valencià rebria en transferències de l'Estat si el sistema de finançament autonòmic equiparara la Comunitat Valenciana amb la mitjana espanyola. El conseller Soler s'ha mostrat confiat que el nou govern central tindrà més "sensibilitat" que l'anterior per a acollir aquesta "reivindicació justa".

També et pot interessar

stats