Héctor Ilueca: "Preparem un conjunt de normes d'emergència habitacional. Entrem en una fase d'excepció i calen polítiques públiques valentes"

El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica anticipa mesures sobre l'habitatge davant una tardor complicada per l'alta inflació i la pujada dels tipus d'interés

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica Héctor Illueca / Les notícies del matí

La Generalitat s'està preparant per a gestionar una tardor dura, amb la inflació i el tipus d'interés a l'alça com a danys col·laterals de la invasió russa d'Ucraïna, que anticipen molts problemes per a la població, sobretot en les capes més desfavorides de la societat. I particularment en el pagament d'hipoteques i lloguers. "Estem abordant un conjunt de normes d'emergència habitacional", ha explicat a Les Notícies del Matí el vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica Héctor Illueca, que ha explicat que el departament ja té en fase de redacció algunes de les mesures. Ha parlat de noves iniciatives sobre el parc d'habitatges dels grans tenedors i per a evitar l'assetjament immobiliari a les persones que tinguen més dificultats per a pagar la hipoteca o el lloguer. "Entrem en una fase d'excepció i cal que polítiques públiques siguen més valents que mai", ha contat a la ràdio d'À Punt.

Illueca considera que la població europea "patirà molt" en termes econòmics i socials mentre dure "la subordinació a la política guerrista dels Estats Units" i l'aposta "per una guerra de desgast" contra Rússia, basada en les sancions i el rearmament d'Ucraïna abans que en la diplomàcia. Per això entén que hi ha una contradicció entre la política fiscal i social que ha desplegat el govern de Pedro Sánchez per a minimitzar les conseqüències de la crisi, i la posició en política exterior, des d'on defensa de les sancions "que estan causant els problemes econòmics i en causaran més en el futur a la ciutadania".

Per això reclama a Sánchez un "autèntic gir a l'esquerra" que modifiquen aquesta posició internacional. D'altra banda, ha declinat valorar les mesures anticrisi anunciades al Congrés. "La música sona bé -ha explicat el vicepresident segon- però s'ha de veure com es concreten (...) No seria la primera vegada que Sánchez fa un anunci que després de la tramitació queda en paper banyat", ha dit.

La campanya contra Podem ha sigut un assassinat reputacional de manera orquestrada i suposa el segrestament de la voluntat popular

Illueca ha opinat també i molt durament sobre la connivència de membres de la policia, el govern espanyol en temps del PP i mitjans de comunicació en una campanya mediàtica amb informació falsa contra la seua formació, Podem, i l'exlíder d'aquest Pablo Iglesias, que ha posat en relleu un nou episodi de gravacions de l'excomissari Villarejo. El conseller l'ha qualificada d'un "assassinat reputacional de manera orquestrada" i l'ha relacionada tant en la pèrdua de pes electoral de Podem com en les tensions internes de la formació. "Criticar Pablo Iglesias significava tindre presència i portades i projecció pública, i tot això condicionava situacions de discussió en l'àmbit intern", ha explicat Illueca que ha admés que aquesta situació no exculpa les errades pròpies, que també s'han produït.

Considera que "hi ha hagut un segrestament de la voluntat popular" i una "alteració radical de la vida democràtica que no s'ha donat en un altre país", amb una trama corrupta contra el corrent de canvi que es va forjar en el 15M. En la lectura d'Illueca, les pressions polítiques i mediàtiques van impedir que Sánchez pactara amb un govern de coalició amb Podem el 2015, quan la formació morada tenia més escons, i només van acceptar-ho el 2019, quan la campanya havia debilitat Podem i el partit va arribar a la negociació en una possessió més debilitada.

No obstant això, veu positius que fet públic ara "i no quaranta anys després, quan alguns dels protagonistes estiguen morts", ja que a parer seu això farà que la població prenga nota.

És fonamental que el Consell tinga juí i mire al carrer

Pel que fa al futur de la coalició i la possibilitada d'integració en la plataforma Sumar de Yolanda Díaz, Illueca ha dit que "sempre" es pren "seriosament tot el que diu Yolanda" i s'ha mostrat en sintonia amb el plantejament de la plataforma d'escoltar la societat i parar atenció a les inquietuds i necessitats de la gent. Aposta el conseller per "recuperar la centralitat de la cosa política", és a dir, per situar els problemes de la ciutadania en el centre de l'espai públic -entre els quals ha situat la fractura entre el despoblament interior i el litoral superpoblat- perquè detecta una separació entre el discurs polític ("el que es parla al palau") respecte del que diu preocupa la gent del carrer, que li recorda la situació de 2010, durant la crisi econòmica.

"És fonamental que el Consell tinga juí i mire al carrer. Jo el tindré", ha dit Illueca, que veu en aquesta necessitat d'aproximació al carrer la base sobre la qual s'ha de construir un programa que unisca a les "forces de l'espai de canvi" valencianes, el futur de la qual creu que "pot ser decisiu per al govern de la nostra terra". Defensa per això una "candidatura única" on sigles i noms siguen un detall secundari i el candidat o candidata s'esculla en un procés "honrat i sincer" que no desemboque en un "joc de trons".

També et pot interessar

stats