Guerra a Andalusia després de la ruptura del pacte d'investidura

Ciutadans i PSOE culpen el contrari, mentre que l'oposició diu que és una pantomima.

Susana Díaz en una imatge d'arxiu
Susana Díaz en una imatge d'arxiu / Efe

Rivera ha ratificat, en un acte públic a Màlaga, el final de l'aliança amb el PSOE. Ho ha fet assenyalant directament Susana Díaz, pel seu immobilisme, i per incomplir el pacte d'investidura del 2015. En concret, les reformes pactades en relació amb la llei electoral, la supressió dels aforaments dels diputats i la creació d'una oficina antifrau.

En l'altre costat, la presidenta d'Andalusia argumentava que Rivera veu la seua comunitat com un camp de batalla per a enfrontar-se amb Pablo Casado, amb la intenció de guanyar-se els vots de la dreta. Així mateix, ha volgut posar de relleu que els ultimàtums i els terminis de venciment no són la prioritat dels andalusos.

Quant a l'oposició, tant el PP com Podem coincideixen: la ruptura del pacte és un xou, amb l'objectiu d'avançar eleccions, ja que les expectatives electorals són favorables ara mateix tant a Ciutadans com al PSOE.

Es trenca així l'estabilitat política de la comunitat autònoma andalusa, que ha regnat durant tres anys i mig. Després de trencar el pacte Ciutadans, a sis mesos del que seria la terminació natural de la legislatura, els socialistes queden ara en minoria al Parlament, amb 47 diputats dels 55 necessaris per a la majoria absoluta.

Falta per saber si Susana Díaz anticiparà eleccions, tal com totes les veus semblen indicar, i que algunes fonts situen per al mes de novembre.

També et pot interessar

stats