La Guàrdia Civil deté els col·laboradors més pròxims a l'expresident del Consell

Fonts de la investigació xifren en deu milions les comissions presuptament pagades a canvi d'adjudicacions.

Joaquín Barceló, exdirector de Relacions Institucionals de Terra Mítica.
Joaquín Barceló, exdirector de Relacions Institucionals de Terra Mítica. / Horst Wagner (EFE)

L’operació Erial deixa un rosari de detencions. La major part de les persones arrestades són fidels a Eduardo Zaplana. Els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil han detingut també la seua secretària particular, Mitsouko Henríquez. Es tracta d’una persona d’absoluta confiança de Zaplana que l’ha acompanyat, fins i tot, després de deixar els càrrecs públics.

Entre els detinguts està Juan Francisco García, amic íntim de Zaplana, que va ser el seu cap de gabinet en la presidència de la Generalitat. Va ser el president del club de bàsquet Estudiantes, i hui precisament es postulava per a presidir la Lliga ACB de bàsquet.

Del grup d’amics de Zaplana també han detingut Joaquín Barceló, directiu de Terra Mítica i del CdT de Benidorm, i la seua dona, Felisa López.

La Guàrdia Civil també ha arrestat a Xirivella Vicente Cotino i el seu fill. Vicente Cotino és nebot de l’exvicepresident del Govern valencià i exdirector de la Policia Nacional, Juan Cotino. Curiosament, Zaplana no mantenia una bona relació amb els Cotino. Vicente Cotino és un dels nou empresaris que van arribar a un acord amb la fiscalia en el marc del juí sobre el finançament irregular del Partit Popular. Vicente Cotino va reconéixer els pagaments irregulars al Partit Popular. La Guàrdia Civil investiga adjudicacions del Pla Eòlic Valencià a l’empresa de Cotino, en concret la zona 6 de l’Alt Palància.

Fonts de la investigació xifren en deu milions d'euros les comissions presumptament pagades per empresaris a canvi d'adjudicacions sospitoses del govern que presidia Eduardo Zaplana. Les mateixes fonts matisen que el pagament d'aquestes quantitats per part dels empresaris no significa que el propi Zaplana les percebera.

També et pot interessar

stats