La Guàrdia Civil conclou que Ciegsa es va utilitzar per a finançar al PP de Camps i Rus

L’UCO ha remés al jutjat un informe que s’incorpora a una de les peces separades del cas Imelsa

L’expresident de la Generalitat i del PPCV, Francisco Camps, amb l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, en una imatge d'arxiu

La Guàrdia Civil ha comunicat al jutjat que investiga el conegut com a cas Imelsa que l’empresa pública Ciegsa va servir per a finançar il·legalment el PP de la Comunitat Valenciana i de València amb les presidències de Francisco Camps i Alfons Rus.

La Unitat Central Operativa (UCO) ha remés al jutjat d’instrucció número 18 de València l’informe sobre les irregularitats detectades en el funcionament de l’empresa pública Ciegsa, utilitzada per l’anterior Consell del Partit Popular per a construir col·legis, i la seua relació amb el desviament de fons públics.  

Aquest informe s’incorpora a una de les peces separades del cas Imelsa, dedicada a les comissions il·legals que van poder cobrar alts càrrecs del PP amb responsabilitat en Ciegsa després de manipular diverses adjudicacions d’obres amb un doble propòsit: el lucre personal i el finançament il·legal del partit.

Un conveni per a constituir “una porta oberta al frau”

La Guàrdia Civil recorda que la Intervenció de la Generalitat ja va qüestionar el conveni (de 2001) que va regular les relacions entre Ciegsa i la Conselleria d’Educació per a “buidar de competències a la Conselleria” i constituir “una porta oberta al frau”. 

Així, l’UCO subratlla que “els màxims responsables de Ciegsa han sigut càrrecs de confiança del president de la Generalitat”, i cita concretament Máximo Caturla, investigat en aquesta i altres peces, que va ser secretari autonòmic d’Educació i posteriorment conseller delegat de Ciegsa.

Caturla va fer canvis per a poder controlar l’empresa

Segons la investigació, el desembre de 2003, Caturla hauria promogut una sèrie de canvis en Ciegsa que l’haurien dotat “d’una major capacitat de decisió i control”. Per exemple, va crear un lloc per a la valoració d’ofertes, confecció de plecs i licitació, per al qual va contractar a Joan Vergara, una persona “sense experiència laboral” amb la qual havia coincidit en la Conselleria de Sanitat. 

La investigació afirma que Vergara va modificar una adjudicació de 43 milions d’euros tres dies després d’incorporar-se a l’empresa, de manera que, finalment, “totes les empreses licitadores van ser valencianes”.

L’informe inclou els àudios aportats per Benavent

Per a aprofundir en l’estratègia de recaptació i finançament basat en el cobrament de comissions il·legals, la Guàrdia Civil cita també els àudios aportats per l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, en els quals ell mateix afirma que Caturla estaria “recaptant” i que la destinació seria el Partit Popular. L’exconseller delegat de Ciegsa respon: “Ja ho sé. Jo faig el que puc i tu ho saps, perquè jo tinc poques licitacions”. 

També et pot interessar

stats