Les escoletes infantils seran gratuïtes per als xiquets i les xiquets de dos anys el curs que ve

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, defén les prioritats d'un pressupost que creix un 7,6%, fins els 5.202,7 milions d'euros

escoletes
Una xiqueta passa el control de temperatura en l'entrada d'una escoleta / À Punt

El conseller d'Educació Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha defés aquest dimarts davant les Corts el pressupost i les prioritats marcades al seu departament per a l'any pròxim. Un pressupost, ha dit, que va dirigit a consolidar un canvi de model productiu, a donar més opcions de treballar i a fomentar la cohesió social a tots els valencians i valencianes Aquesta conselleria tindrà en 2022 fins a 5.202,7 milions d'euros, un 7,6% més.

La principal partida es destina a Educació, que té al pressupost 4.907 milions d'euros, un 6% més. Marzà ha defés que aquestes dades permeten mantindre la plantilla docent, incrementar la formació del professorat (entre altres reprenent programes a l'estranger), increment de les places gratuïtes en l'etapa de 0 a 3 anys (augmentant el bo infantil i incrementant l'oferta pública) perquè en el curs pròxim tots els xiquets i xiquetes de dos anys tinguen l'educació gratuïta, l'aposta per seguir millorant les infraestructures educatives o per la formació professional.

En l'àrea de Cultura, el pressupost preveu 196 milions d'euros, vora un 40% més. En aquesta partida, el responsable polític ha parlat de potenciar la professionalització de la indústria cultural o la democratització de l'accés a la cultura. El reforç de l'Institut Valencià de Cultura, el repunt d'ajudes a les arts escèniques o a la música, o a la producció pròpia, l'increment del pressupost de l'IVAM, el Palau de les Arts o el Consorci de Museus han sigut altres projectes esmentats. Marzà també ha mostrat la voluntat d'incrementar els fons dirigits al foment de la lectura. I ha mencionat altres apostes a llarg termini, com ara la creació d'agents culturals en els municipis o la compra del monestir d'Aigües Vives a Carcaixent.

Finalment, també ha remarcat que en Esports hi ha previstos 36,01 milions d'euros i h afegit que serà major després de la reunió mantinguda aquest dilluns amb el Ministeri de Cultura i Esport. Marzà ha assegurat que el Consell ja ha pagat el deute que arrossegava de l'administració anterior i que copava el 20% dels pressupostos d'aquesta àrea. També ha anunciat més fons per a visibilitzar la dona en l'esport, per a ajudar els ajuntaments, per a infraestructures esportives o per als professionals d'elit, per esmentar-ne alguns.

L'oposició acusa Marzà d'adoctrinament i de sectarisme

L'oposició política ha centrat les crítiques, com ja va fer aquest dilluns en altres compareixences, en la falta d'execució dels comptes. També han acusat Marzà d'adoctrinament i de sectarisme.

El PP ha posat l'accent en el fet que els anuncis i les dades no quadren. Així, per exemple, han mencionat que hi haurà menys centres subvencionats o menys beneficiaris de Xarxa Llibres, entre altres, i han lamentat que les xifres no s'ajusten a les paraules.

Per la seua banda, les crítiques de Ciutadans han fet referència a la mala execució i també a la ideologització d'algunes partides d'ajudes.

I des de Vox han acusat Marzà de sectarisme, han qüestionat les dades i han reclamat més esforç en l'execució.

També et pot interessar

stats