Els grups de les Corts es donen una última oportunitat per a renovar els òrgans estatutaris

El Botànic acusa el PP de bloquejar la renovació per un pacte electoral amb Vox i els populars al tripartit de proposar candidats polititzats

Façana de la Sindicatura de Comptes
Façana de la Sindicatura de Comptes, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Quan falten només dues setmanes perquè es dissolguen les Corts, els grups parlamentaris s'han donat hui una última oportunitat per a renovar els òrgans estatutaris que tenen els mandats caducats, com la Sindicatura de Comptes, el Consell Valencià de Cultura o el Consell Jurídic Consultiu. La reunió al parlament valencià ha constat les posicions, encara molt allunyades, amb els grups Botànic instant el PP a aprovar els nomenaments en l'últim ple de la legislatura (l'extraordinari convocat a la fi de març), i els populars acusant el tripartit progressista de "presses" per "col·locar a membres no independents i amb carnet polític".

Al rerefons de la controvèrsia hi ha l'acusació d'un presumpte bloqueig calculat del PP "per interessos partidistes", en al·lusió a un possible pacte postelectoral amb Vox, amb la intenció de mantindre en el Consell de Transparència el seu candidat electoral, Carlos Flores Juberías, que va ser condemnat el 2002 per violència per violència psíquica a l'exmuller.

Al retret del Botànic s'hi ha sumat Ciutadans. "Deixem-nos de quotes, parlem de perfils que sumen", ha urgit la síndica Mamen Peris i ha garantit que continuaran negociant "fins a l'últim dia" i tampoc no deixaran de fer crítiques contra el tripartit per no haver complit amb els terminis i el suposat perfil polític d'alguns candidats.

Òrgans caducats des del 2020

"Un partit democràtic com el PP ha de desbloquejar els òrgans estatutaris, com marca l'Estatut i la democràcia, i no estar bloquejant-lo i marejant per a arribar fins a aquest extrem", ha subratllat Carmen Martínez (PSPV), que assegura que els socialistes mantenen "la porta oberta" a negociar.

Des de Compromís han declinat fer valoracions fins que no s'avance en la renovació dels òrgans, alguns d'ells caducats des del 2020. Mentre Estefania Blanes (UP) ha defensat obertament la candidatura de l'exlíder de Podem, Antonio Montiel, al CJC, en considerar que compleix els requisits i és "totalment competent".

Des de l'oposició, María José Català ha defés la predisposició dels populars a iniciar una negociació "sana i responsable", si bé ha manifestat que el seu grup no pot "ara mateix" votar a favor de la renovació per les condicions "molt difícils" que planteja el Botànic. Ha advocat així per perfils independents en lloc d'"un repartiment polititzat de llocs quan falta un mes per a convocar les eleccions".

També et pot interessar

stats