Grande-Marlaska informarà sobre l’acostament d'etarres, l'arribada d'immigrants i el relleu en l'UCO

El ministre de l'Interior compareixerà a petició pròpia en la Comissió d'Interior del Congrés.

La compareixença del ministre de l'Interior ha sigut una de les més demandades per l'oposició
La compareixença del ministre de l'Interior ha sigut una de les més demandades per l'oposició / Europa Press

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, compareixerà aquest dimecres, 29 d’agost, a petició pròpia en la Comissió d'Interior del Congrés per a retre comptes sobre l’acostament de presos d'ETA i la política migratòria del govern espanyol després de l'assalt massiu a la tanca de Ceuta per part de més de sis-centes persones que volien entrar a Espanya i en el qual van resultar ferits alguns guàrdies civils.

A més, el Partit Popular va aconseguir dilluns passat, en la diputació permanent, amb el suport de Ciutadans i l'abstenció d'Units Podem, que s'incloguera un tercer punt en l'ordre del dia perquè Grande-Marlaska explique el cessament, el 2 d'agost, del coronel Manuel Sánchez Corbí com a cap de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

El PNB i la resta de partits nacionalistes no van donar suport a la iniciativa i el PSOE va proposar que les explicacions es donaren en la comissió de secrets oficials, recordant, a més, que el comandament policial encara pot interposar un recurs per un cessament que Interior va justificar per "pèrdua de confiança".

El relleu en la UCO es va adoptar després de transcendir una ordre interna en la qual Sánchez Corbí interrompia les activitats amb càrrec a fons reservats per falta de disponibilitat.

No abordarà les denúncies d’agressions policials

La compareixença del ministre de l'Interior ha sigut una de les més demandades per l'oposició en l'última diputació permanent. El PP, el PSOE i Ciutadans van rebutjar la sol·licitud d'ERC perquè s'abordaren els casos d'agressions a independentistes per membres de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil.

Salts de la tanca de Ceuta

L'oposició també demana comptes a Grande-Marlaska i vol que informe sobre la política migratòria després de l'assalt a la tanca de Ceuta d'aquest estiu en el qual van resultar ferits alguns guàrdies civils. El PP vol que el ministre de l'Interior detalle com combatrà "el claríssim desviament cap a Espanya de les rutes de tràfic d'éssers humans, que suposa el 38% de la immigració que arriba a Europa per mar, l'activitat criminal que realitzen les màfies i la política de fronteres i de defensa".

També et pot interessar

stats