El govern suma nous suports per a aprovar els pressupostos

L’executiu de Pedro Sánchez ja ha aconseguit una majoria de 186 vots amb el nou suport de Més País i PDeCAT.

Íñigo Errejón, portaveu de Més País, en una imatge d'arxiu
Íñigo Errejón, portaveu de Més País, en una imatge d'arxiu / E. Parra (Europa Press).

Els pressupostos del govern de PSOE i Unides Podem estan aquest dilluns més prop de convertir-se en una realitat en sumar el suport de Més País (2 diputats) i PDeCAT (4). L’executiu de Pedro Sánchez sumaria, d’aquesta forma, una majoria de 186 vots.

Íñigo Errejón, portaveu de Més País, ha anunciat el seu vot favorable als comptes assenyalant que és moment de donar “seguretat”. Malgrat això, ha afirmat que continuarà negociant amb l’actual govern. D’altra banda, des del PDeCat també han confirmat que estan en disposició de donar suport a l’executiu durant tota la legislatura.

Aquestes dues formacions polítiques han sigut les últimes en incorporar-se a una suma que també té el suport d’ERC, PNV, EH Bildu i Compromís (i que podria, inclús, arribar als 188 vots si es té en compte a Terol Existeix i el PCR, els vots dels quals estan pràcticament tancats; i el possible suport de Nova Canàries).

Aquesta situació es dona, a més, en una setmana especialment decisiva, perquè des d’aquest dilluns els pressupostos afronten els seus últims dies de tramitació al Congrés abans de passar al Senat.

Dubtes i preguntes obertes

El que encara és un dubte és si els pressupostos tindran, finalment, el suport de Ciutadans, una proposició que genera dubtes en el si del govern; mentre que el PSOE ha tornat a reclamar el seu suport, des d’Unides Podem s’ha celebrat que, de moment, la formació taronja estiga fora de la foto oficial.

D’altra banda, el Partit Popular ha criticat aquestes aliances i ha acusat l’executiu de “vendre Espanya”. Al costat de Ciutadans, han acusat al govern del seu pacte amb Bildu i ERC a causa de l’apropament de presos i l’harmonització fiscal. També Vox ha qüestionat durament els acords per dur a terme els pressupostos del govern.

També et pot interessar

stats