Govern, sindicats i patronal signen un acord per posar fi al carbó

El pacte, dotat amb 250 milions d’euros, desenvoluparà de manera sostenible les comarques mineres fins al 2027.

Govern, sindicats i patronal signen un acord per posar fi al carbó
Govern, sindicats i patronal signen un acord per posar fi al carbó

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la d’Ocupació, Magdalena Valerio, han signat aquest dimecres amb representants d’UGT, CCOO i USO i de la patronal Carbunión un acord per al desenvolupament sostenible de les comarques mineres fins al 2027, dotat amb 250 milions d’euros en els cinc primers anys.

L’acord preveu prejubilacions per als treballadors amb més de 48 anys i que tinguen 25 anys de cotització en el règim especial, o 20 treballats, així com baixes incentivades que variaran en funció de l’antiguitat, i increments en els casos de silicosi de primer grau.

Els treballadors que no es prejubilen formaran una borsa d’ocupació que gestionarà l’Institut de Reestructuració de les Comarques Mineres, amb cursos formatius i accés prioritari a llocs de treball relacionats amb la restauració ambiental de les mines.

Segons els càlculs d’aquest institut, que depén de Transició Ecològica, seran beneficiaris de les ajudes socials uns 600 treballadors, i el 60% dels treballadors de les empreses mineres podran optar per la prejubilació.

Al costat del fons de 250 milions en cinc anys per al desenvolupament comarcal i per a iniciatives empresarials, l’acord inclou un pla d’energies renovables i la possibilitat que el govern espanyol signe contractes amb administracions autonòmiques i locals per a accedir als fons europeus i a incentius fiscals.

Ribera ha destacat la contribució social de la mineria durant dècades i ha dit que serà imprescindible un seguiment dels resultats de l’acord, i ha agregat que l’executiu espanyol considerava “inacceptable” deixar “les persones abandonades” en “un temps de canvi profund” en el sector energètic.

També et pot interessar

stats