El Govern de Sánchez es garanteix l’aprovació dels pressupostos amb una esmena d’última hora

Ha aprofitat la llei de violència masclista per a introduir la reforma de la Llei d'estabilitat pressupostària que evita el veto del Senat.

El ple del Congrés en una imatge d'arxiu
El ple del Congrés en una imatge d'arxiu / Congrés

L’executiu de Pedro Sánchez s’ha assegurat l’aprovació dels pressupostos amb una esmena d’última hora a la llei de violència masclista. El PSOE ha aprofitat la fi del termini de presentació d'esmenes en aquesta norma per a incloure la seua proposta de reforma urgent de la Llei d'estabilitat pressupostària, tot i tractar-se de temes completament diferents.  

Aquesta maniobra legal permetrà la reforma de mecanisme de tramitació dels pressupostos per a evitar la possibilitat que el Senat puga vetar-los, com havia anunciat el PP, i que permet la llei actual, que va elaborar el mateix partit. És tracta d'una treta legal poc habitual que també va utilitzar el PP en el passat. Tot i això, l'estratègia ha fet enfadar Albert Rivera que ha escrit al seu compte de Twitter que Sánchez va "de frau en frau per a continuar a La Moncloa a qualsevol preu".

La reforma de la Llei d'estabilitat pressupostària pretén tornar a la regulació anterior, de l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero, quan era prou un majoria simple al Congrés per a alçar el veto del Senat. 

El Congrés també vota contra el veto del Senat als pressupostos

Precisament, aquest dimarts la majoria del Congrés ha donat suport a tramitar aquest canvi en la Llei d'estabilitat pressupostària en una sessió específica. Però,  paral·lelament, i sense esperar la tramitació, el PSOE ha volgut assegurar-se la reforma i, per tant, la possibilitat de superar un veto del Senat, amb la via de l’esmena a la llei de mesures urgents contra la violència masclista. 

Amb el suport al canvi en la llei de pressupostos al Congrés, els grups insten a aprovar la nova senda de consolidació fiscal que l’executiu central va acordar amb Brussel·les i que atorga més flexibilitat a les comunitats autònomes i als ajuntaments en l’elaboració dels pressupostos.

El PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i UPN s’han posicionat en contra de la proposta, que signen PSOE, Podem, ERC i el Grup Mixt. 

Argumenten el rebuig en el fet que la modificació de la llei amenaça la democràcia i les funcions del Senat, i alhora dona llum verda a uns pressupostos que faran pujar els impostos i augmentar la despesa social. 

La diputada del PSOE Patricia Blanquer ha argumentat, però, que el veto de la cambra alta impedeix el dret constitucional que té l'executiu central per a presentar els pressupostos generals i també impedeix que els puguen elaborar la resta de les administracions.

Blanquer ha criticat que el previsible veto al Senat dels pressupostos en aplicació de l’actual Llei d'estabilitat deixa en l’aire 6.000 milions d'euros, dels quals 2.500 milions són per a les comunitats autònomes.

Reinvertir els superàvits de les entitats locals

Compromís, PNB, ERC, PDeCAT, Coalició Canària i Nova Canàries han anunciat la incorporació d’esmenes a la nova llei d’estabilitat per a canviar les regles de despesa. Volen que les entitats locals puguen reinvertir el seu superàvit una vegada complits els objectius de dèficit.

“No és possible que les comunitats autònomes, els ajuntaments i els cabildos insulars que han complit i tenen un superàvit es troben amb una fortuna en els bancs que no poden reinvertir”, ha assenyalat Pedro Quevedo, de Nova Canàries, que ha sigut el diputat més crític en aquesta demanda.

També et pot interessar

stats