El govern de Sánchez descarta una cessió permanent de la Dama d'Elx

El senador de Compromís Carles Mulet critica la visió centralista del patrimoni comú.

El govern de Pedro Sánchez descarta una cessió permanent de la Dama d'Elx
El govern de Pedro Sánchez descarta una cessió permanent de la Dama d'Elx / Europa Pess

El govern de Pedro Sánchez, com ja va fer el de Mariano Rajoy, ha descartat una cessió permanent de la Dama d'Elx a Elx. "La Dama d'Elx és un bé cultural que forma part de la identitat del Museu Arqueològic Nacional (MAN) i no se’n preveu la cessió permanent conforme a l'obligació de l'executiu de vetlar per les col·leccions de titularitat estatal", asseguren.

Així ho ha afirmat el Govern d'Espanya després que el senador de Compromís Carles Mulet, preguntara si descartaven el retorn a Elx. El mes de juny passat l'executiu va explicar la normativa que regeix la cessió d'una obra d'aquestes característiques, però ara ha indicat que la Dama d'Elx és un bé del patrimoni històric espanyol que pertany a l'administració de l'Estat i està assignat al Museu Arqueològic Nacional, de titularitat estatal, adscrit al Ministeri de Cultura i Esport.

Per tant, l'executiu recorda que no es preveu la cessió permanent de la Dama d'Elx per l'obligació del govern de vetlar per les col·leccions de titularitat estatal. A més, la decisió té la màxima protecció jurídica, ja que està sotmesa a la llei de Patrimoni Històric Espanyol. 

D'altra banda, recorda que segons el reial decret pel qual s'aprova el Reglament de Museus de Titularitat Estatal i del Sistema Espanyol de Museus,  es necessita la seua autorització per a acordar "l'eixida, qualsevol que siga la destinació, d'obres artístiques fora de les instal·lacions del Museu".

Mulet critica la visió centralista del patrimoni comú

Per a Mulet, aquests arguments "s'escuden" en el fet que la Dama està assignada a la col·lecció estable del MAN. A més, ha criticat la visió centralista del patrimoni comú, ja que, segons ell, només Madrid sembla digna d'oferir, com a reclam cultural i turístic, el patrimoni de tots i totes pertanyent a diferents parts del territori espanyol. 

Així mateix, ha lamentat que el govern espanyol ni tan sols es plantege la possibilitat d'una cessió temporal i assegura que el seu partit continuarà lluitant per la tornada permanent de l'obra a la ciutat.

Finalment, el senador ha reclamat una seu del MAN a Elx i també un nou plantejament per a modificar una normativa que troba injusta.

També et pot interessar

stats