El govern de Sánchez defensa els pressupostos al Congrés

PP, Ciutadans, Esquerra Republicana (ERC), PDeCAT, Coalició Canària i Fòrum Astúries ja han anunciat que presentaran esmenes a la totalitat dels comptes.

El govern de Sánchez defensa els pressupostos al Congrés
El govern de Sánchez defensa els pressupostos al Congrés

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, defensa aquest dimarts davant del ple del Congrés el seu projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2019. Dimecres els comptes s'enfrontaran a la primera votació parlamentària, amb una majoria de la cambra que es decanta per derrocar-los.

El PP, Ciutadans, Esquerra Republicana (ERC), el PDeCAT, Coalició Canària i Fòrum Astúries, que sumen 185 vots, molt per damunt de la majoria absoluta necessària, ja han anunciat que presentaran esmenes a la totalitat. Aquesta xifra encara podria augmentar fins a 189, si finalment també s'hi sumen Bildu i la UPN.

D'altra banda, l'executiu socialista té compromés el suport d'Units Podem, el PNB, Compromís i Nova Canàries, a més dels 84 escons del PSOE, que sumen un total de 161 vots. Tanmateix, no serien suficients per a aprovar els comptes estatals.

Tensió amb els independentistes

La votació d'aquestes esmenes serà en una volta única, ja que totes les formacions demanen el mateix: la devolució dels comptes al govern espanyol.

Les necessàries relacions entre l'executiu i Catalunya continuen trencades, i el president Pedro Sánchez s'enfronta al col·lapse d'una legislatura que volia allargar fins al 2020.  

De fet, per a salvar el seu projecte, l'executiu central necessita que els independentistes catalans rectifiquen i retiren les esmenes a la totalitat dels comptes. En cas contrari, Sánchez ja ha donat a entendre d'avançar al 14 d'abril la convocatòria de les eleccions generals.

També et pot interessar

stats