Govern i Generalitat de Catalunya vetlaran per la neutralitat de l'espai públic

La polèmica dels llaços grocs ha protagonitzat la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska (esquerra) i el conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch (dreta)
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska (esquerra) i el conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch (dreta) / Marta Pérez (Efe)

Tot i la reticència inicial del govern de la Generalitat de tractar la polèmica dels llaços grocs en aquesta reunió, finalment el Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska i el president, Quim Torra, han coincidit en considerar que l'espai públic és un lloc de convivència i han acordat garantir-ne la neutralitat. Així ho han expressat en la roda de premsa posterior a la reunió, el ministre i el conseller d'Interior de la Generalitat catalana, Miquel Buch, que ha assenyalat els Mossos d'Esquadra com els responsables de garantir-la.

"Hi ha un compromís entre les dues administracions que l'espai públic és l'espai de tots els ciutadans, de totes les ideologies", ha ressaltat Grande-Marlaska. "És un espai neutral, és un espai d'acord, de trobada, de creixement, on tots els ciutadans han de poder exercir els seus drets i llibertats sense que existisca cap monopoli", ha reblat el ministre.

Tot i el compromís anunciat pel resposanble d'Interior, i sense que haja concretat com es portara a terme, el conseller d'Interior de la Generalitat catalana ha puntualitzat: "No considerem que tinguem un problema de convivència. Jo el que recomane i demane a tota la població és que davant de qualsevol enfrontament avisen la policia, els Mossos garanteixen la seguretat de tot el país" i ha instat a no caure en provocacions.

L'acord sobre la neutralitat de l'espai públic s'ha emmarcat dins d'un clima de cooperació, lleialtat institucional i confiança entre les dues administracions, per a garantir la seguretat dels ciutadans, segons ha destacat el ministre de l'Interior.

Els Mossos, integrats en el CITCO

Precisament, aquest clima de cordialitat ha servit per a tancar una reivindicació històrica de l'executiu català, que ja s'havia acordat en l'última reunió de la Junta de Seguretat en juliol del 2017: la incorporació dels Mossos d'Esquadra al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i que es farà efectiva en els pròxims 30 dies.

En la reunió, que ha presidit Quim Torra, el govern català també ha demanat a l'executiu central que aprove dues promocions de 750 agents dels Mossos d'Esquadra cadascuna, per a consolidar que la policia catalana dispose d'una base de 18.000 agents. Grande-Marlaska s'ha compromés a traslladar la petició al Ministeri d'Hisenda.

També et pot interessar

stats