El govern espanyol tanca el Valle de los Caídos

La família Franco dona 24 hores al Tribunal Constitucional per a pronunciar-se sobre les cautelaríssimes, o acudirà a Estrasburg.

La porta del Valle de los Caídos, tancada
La porta del Valle de los Caídos, tancada / Ricardo Rubio (Europa Press)

Des de les 18:30 hores el Valle de los Caídos està tancat amb la intenció d’executar l’exhumació de les restes del dictador. L’orde per al tancament temporal figura en l’acord definitiu aprovat per l’executiu espanyol. Els cotxes han pogut accedir al recinte fins a les 17 hores, però a partir d’aquesta hora i fins a les 18 hores s’ha anat desallotjant el recinte de manera gradual. 

Pocs minuts després de tancar l'entrada de vehicles a l'abadia, cinc cotxes de la Guàrdia Civil han entrat amb les sirenes i a tota velocitat al Valle de los Caídos. Una visitant que ha acudit amb el fill a visitar la basílica ha relatat als mitjans que estaven produint-se "enfrontaments" a l'esplanada del temple. A més, ha contat que els agents estaven retirant les "banderetes d'Espanya" que portaven alguns visitants.

La família Franco amenaça d'acudir a Estrasburg

La família Franco ha presentat un escrit davant del Tribunal Constitucional en què li demana que es pronuncie sobre les mesures cautelaríssimes sol·licitades per a paralitzar l'exhumació del dictador. A més, ha advertit que acudirà davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg si no obté resposta.

La família Franco entén que és "extremadament urgent" que el TC adopte les mesures cautelaríssimes  sol·licitades donat el curt termini de temps de què disposa per a obtindre la tutela cautelar sol·licitada. De fet, després de l'aprovació d'aquests acords per l'executiu, s'obri un termini de 48 hores a partir del qual el govern d'Espanya pot procedir a l'exhumació.

El prior no oposarà resistència 

El prior de l’Abadia de la Valle dels Caídos, Santiago Cantera, ha assegurat que no oposarà resistència perquè el govern espanyol entre a la basílica per a procedir a l’exhumació del dictador, encara que no renúncia a esgotar la via legal.

Les visites al Valle creixen un 2,4% 

Enguany, 273.408 persones han visitat el Valle de los Caídos. Això suposa un creixement del 2,4% respecte al mateix període de l’any anterior, segons dades de Patrimoni Nacional.

També et pot interessar

stats