El govern espanyol retira vora 3.600 milions de la reserva de la Seguretat Social per a pensions de desembre

Celaá ha dit és responsabilitat de totes les forces trobar una solució “dins de la Constitució” respecte a Catalunya.

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, durant la roda de premsa del Consell de Ministres aquest divendres
La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, durant la roda de premsa del Consell de Ministres aquest divendres / Óscar Cañas (Europa Press)

Aquest divendres ha tingut lloc la reunió del primer Consell de Ministres després de les eleccions generals del 10N.

Després de la reunió han comparegut la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, i la ministra de treball en funcions, Magdalena Valerio.

La ministra de Treball ha anunciat l’aprovació d’un reial decret llei per a retirar 3.598,2 milions d’euros del Fons de Reserva de la Seguretat Social per a garantir el pagament de les pensions del desembre, que inclou la paga extra de Nadal. Valerio ha explicat que aquest és l’import mínim que es pot extraure segons estableix la Llei del fons de reserva de la Seguretat Social, encara que confia que no serà necessari utilitzar tot l’import.

Aquest reial decret llei també inclou l’ampliació del pressupost de Seguretat Social. També s’incrementa en 600 milions la transferència de l’Estat a la Seguretat Social per a garantir el seu equilibri pressupostari, que se sumen a la transferència ja prevista de 1.331,9 milions d’euros.

Per la seua banda, també s’ha anunciat l’aprovació a proposta del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, d’un acord a través del qual es destinaran 18,8 milions d’euros al programa de Beques Beatriz Galindo amb l’objectiu d’atraure el talent científic de 100 investigadors i investigadores a les universitats espanyoles.

Celaá també ha fet referència a la “crisi territorial” a Catalunya i ha apel·lat a la responsabilitat de totes les forces polítiques per a trobar una solució “dins de la Constitució” i l’Estatut.

També ha afegit que la “responsabilitat és de tots”, excepte de la “ultradreta” que, al seu judici, ja s’ha autoexclòs de la voluntat de diàleg.

Celaá ha emprat el terme “crisi territorial” per a referir-se a la situació de Catalunya, en lloc de “crisi de convivència” com anaven utilitzant anteriorment. De la mateixa manera que ho va fer el passat dijous el cap de l’executiu espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

També et pot interessar

stats