El govern espanyol retira la medalla del Treball a Franco i altres repressors de la dictadura

Yolanda Díaz, visiblement emocionada: "S'ha tardat massa. A partir de hui eliminem el llibre de la infàmia"

Yolanda Díaz anuncia la retirada de les medalles del Treball

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat la retirada immediata de la medalla al mèrit del Treball al dictador Francisco Franco i a altres col·laboradors de la repressió franquista. En una roda de premsa, i visiblement emocionada, Díaz ha aprofitat per a demanar "disculpes" a les víctimes de la dictadura, en nom de l'executiu, pel temps que s'ha tardat a retirar aquestes condecoracions d'un "llibre de la infàmia" a persones que tenen les "mans tacades de sang". "Mai més", ha afegit, amb la veu trencada.

Entre la llista d'aquesta primera tanda de medalles suprimides aquest mateix dijous a membres del règim franquista figuren la dels generals José Antonio Girón de Velasco i Juan Yagüe, els exministres José Luis Arrese i José Solís Ruiz o el cardenal Enrique Pla, entre altres, segons ha enumerat la també ministra de Treball.

El Consell de Ministres va aprovar el mes de febrer passat un nou reglament de la Medalla i la Placa al Mèrit en el Treball per a permetre, entre altres canvis, retirar les que s'havien atorgat a col·laboradors del franquisme. Així, la norma possibilita llevar les distincions "quan quede acreditat que la conducta i trajectòria de la persona o entitat condecorada siga incompatible amb l'exemplaritat cívica i professional exigida per a l'obtenció del guardó".

També, especifiquen, quan la persona beneficiària, "abans o després de la concessió, haguera format part de l'aparell de repressió de la dictadura franquista i haguera comés actes o haguera observat conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels drets humans".

També et pot interessar

stats