El govern espanyol recorrerà en el Constitucional contra la resolució del parlament català contra el rei

Celaá nega pressions a la justícia i inisteix que l’executiu central no interferirà en el juí del procés perquè és “imparcial”.

Reunió del Consell de Ministres
Reunió del Consell de Ministres / Carlos Márquez (Europa Press)

El Consell de Ministres ha decidit impugnar al Tribunal Constitucional la resolució que va aprovar el Parlament de Catalunya contra el rei i la monarquia l’11 d’octubre, tot i el dictamen contrari del Consell d’Estat. 

El govern espanyol entén eixa declaració con “un nou intent” d’iniciar un altre procés unilateral que podria desembocar “en la proclamació d’una hipotètica república catalana”, un fet que contravé tant la Constitució Espanyola com l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, segons ha explicat la portaveu Isabel Celaá després de la reunió del Consell de Ministres. Per això, hi recorrerà al Constitucional per “sentit d’estat”.

A més, l’executiu central veu inadmissible “l’intent d’abolició de la monarquia” i “l’atac injustificat” al rei per part d’una cambra parlamentària, més encara si aquesta és autonòmica, perquè això implica que s’extralimita en les funcions. 

Celaá també ha assegurat que el govern espanyol donarà llibertat a l’Advocacia de l’Estat per a acusar per rebel·lió als 18 polítics processats en el juí del procés, i ha negat pressions al Tribunal Suprem per a rebaixar els càrrecs que s’imputa als acusats. Segons ha dit, l’Advocacia de l’Estat prepararà l’escrit d’acusació amb criteris “exclusivament jurídics” i el govern d’Espanya es mantindrà al marge perquè és “imparcial”. 

La portaveu del govern de Pedro Sánchez ha descartat, en qualsevol cas, que aquest moviment òbriga un conflicte amb Podem, el soci pressupostari, ja que la resolució aprovada per la cambra legislativa de Catalunya va ser iniciativa d’En Comú Podem, integrat en la formació morada.

Barcelona també reprova Felip VI i demana abolir la monarquia 

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una declaració institucional que critica el paper del rei durant el conflicte català i reafirma el compromís amb els valors republicans. En la declaració s’aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia. La CUP ha impulsat una declaració que critica el paper de Felip VI durant el conflicte català i suma el suport dels comuns, PDeCAT i Esquerra Republicana. Els cinc regidors de Ciutadans s’han absentat del ple durant la lectura de la declaració. Els del PP i el PSC han sol·licitat prendre la paraula per a desmarcar-se de la declaració.

També et pot interessar

stats