El govern espanyol rebaixa a una “declaració d’intencions” la decisió de suspendre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita

L'executiu treballa per a mantindre un contracte amb Riad de 5 embarcacions militars valorat en 2.000 milions, que donaria faena a 6.000 persones.

La portaveu del Govern i Ministra d'Educació, Isabel Celaá.
La portaveu del Govern i Ministra d'Educació, Isabel Celaá. / Efe

L’anunci del Ministeri de Defensa dilluns passat de cancel·lar la venda de 400 bombes de precisió làser a l’Aràbia Saudita és només “una declaració d’intencions” i no una decisió tancada, segons han informat fonts de l’executiu de Pedro Sánchez citades per Efe i Europa Press. Una comissió interministerial estudiarà i resoldrà l’assumpte, segons han explicat les mateixes fonts i ha confirmat també la portaveu del govern, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Celaá ha evitat pronunciar-se sobre una possible rectificació del govern en aquesta qüestió, davant del risc de perdre un segon contracte amb Riad per a construir 5 embarcacions de gerra, que està valorat en 2.000 milions d’euros i del que poden beneficiar-se 6.000 treballadors de les drassanes de Navantia.

La ministra portaveu ha negat una crisi diplomàtica amb l’Aràbia Saudita i ha rebaixat la tensió a "un intercanvi d'opinió" i "alguna discrepància" que, en les seus paraules, “es resoldrà en hores”.  Assegura que l’executiu està treballant per a trobar una solució favorable a totes les parts que assegure la càrrega de treball a les drassanes. Celaá ha explicat que el govern espanyol es manté "ferm" en la col·laboració i els compromisos internacionals amb l’Aràbia Saudita, i considera que el país àrab “farà el mateix". 

Malgrat aquestes paraules, el president del comité d’empresa de Navantia, Jesús Peralta, ha informat que l'ambaixada saudita a Espanya ha donat un "ultimàtum" per a aconseguir una rectificació. Els treballadors de les drassanes consideren que la pèrdua del contracte posaria en risc el seu futur i han iniciat un seguit de protestes i de talls de carretera a la badia de Cadis com a mesura de pressió.

El primer comprador d’armes espanyoles de fora de l’OTAN

L’Aràbia Saudita és el primer comprador de material militar espanyol fora de l’OTAN. L’any passat, va invertir 270 milions, el 6,2 % de les exportacions militars d’Espanya, que va vendre material valorat en altres 90 milions als països de la coalició que lidera la monarquia saudita en la guerra al Iemen. Darrere de l’anunci de cancel·lar el contracte de les 400 bombes hi ha, de fet, el risc del govern que el material es gaste contra els rebels iemenites. 

L’executiu espanyol ja es va sumar a la preocupació de l’ONU després d’un atac de la coalició que va causar desenes de víctimes, molts d’ells menors, i va explicar que la venda de material de defensa als països de la zona estava subjecta a "estrictes condicions", entre les quals hi ha la garantia que no serà utilitzat fora del país.

El 13 d'agost, el Ministeri d'Afers Estrangers, UE i Cooperació va comunicar que el govern revisaria les condicions d'armament i material de defensa als països de la coalició que lidera l’Aràbia Saudita contra els rebels iemenites.

També et pot interessar

stats