El govern espanyol rebaixa el creixement de l’economia al 2,6% per a 2018 i al 2,3% per a 2019

El Consell de Ministres aprova l’esborrany del projecte pressupostari per a 2019 abans d’enviar-lo a la Comissió Europea.

María Jesús Montero, Isabel Celaá i Nadia Calviño
María Jesús Montero, Isabel Celaá i Nadia Calviño

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns, en un ple extraordinari, l’esborrany del pla pressupostari de 2019. El govern espanyol ha rebaixat el creixement de l’economia al 2,6% per a 2018 i del 2,3% per a 2019 segons inclou el quadre macroeconòmic inclòs en l’esborrany del projecte pressupostari, que enviaran durant la jornada de hui.

Així ho ha anunciat en roda de premsa la ministra d’Economia, Nadia Calviño, qui ha assegurat que aquestes previsions són “prudents” i que es troben en els “límits inferiors” dels paràmetres de previsions tant nacionals com internacionals. 

 

A més, l'executiu espanyol manté les previsions de treball, amb una taxa d’atur que es manté en el 15,5% per a aquest any i en el 13,8% per a 2019.

D’altra banda, el govern espanyol ha elaborat un pla pressupostari amb un dèficit públic de l'1,8% del Producte Interior Brut per al 2019. Així ho ha indicat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que ha advertit que, si no s’aproven els pressupostos, el PIB augmentarà un 2,2% per pròpia inèrcia econòmica. 

Montero ha defensat que, amb les noves mesures incloses en els pressupostos, es corregeixen els incompliments "flagrants" dels objectius en els últims anys. D’aquesta manera, es planteja un dèficit del 2,3% per a enguany, cinc dècimes més que la senda de l'executiu de Rajoy, un 1,8% per a 2019 i un 1,1% per al 2020. 

A més, Montero ha detallat que, després de l'acord pressupostari, es preveu una recaptació de 5.678 milions d'euros amb les mesures de la reforma fiscal i la lluita contra el frau acordada amb Podem, sense incloure els ingressos per cotitzacions. L'impacte en els pressupostos de les mesures d'ingrés que afecten l'Administració General de l'Estat serà de 4.489 milions d'euros.

Podem avisa que l'acord s'ha de complir

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, van tancar a última hora de dimecres un principi d'acord per als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2019 després d'una reunió a porta tancada al palau de la Moncloa. 

Des de Podem han avisat el govern espanyol que les mesures de l'acord que han tancat han de complir-se i no poden entrar en les negociacions per a convéncer les forces catalanes i basques perquè els donen el sí al Congrés. 

"És un acord signat. El govern espanyol ha de garantir que es compliran les mesures. Han costat mesos de treball", ha assegurat Noelia Vera, coportaveu de l’executiva de Podem aquest dilluns en roda de premsa. 

També et pot interessar

stats