El govern espanyol fa públics els béns de mil alts càrrecs d’aquest executiu i de l'anterior

El BOE conté informació dels béns dels alts càrrecs que han pres possessió o han cessat des de l'1 de juliol de 2014 fins al 26 de juny de 2018

Roda de premsa de la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá
Roda de premsa de la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá / Efe

Les declaracions de béns patrimonials de més de mil alts càrrecs d'aquest executiu i de l'anterior s’han publicat hui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Segons va explicar ahir la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, es tracta d'1.500 registres referits a 1.062 alts càrrecs, dels quals 38 són o han sigut ministres, 74 secretaris d'Estat i 18 càrrecs assimilats, a part de subsecretaris, directors generals, presidents d'empreses públiques, membres d'organismes reguladors i la Casa del Rei, entre altres.

En total, s’han fet públics els béns de tots els alts càrrecs que han pres possessió o han cessat des de l'1 de juliol de 2014 fins al 26 de juny de 2018, inclosos els presidents del govern.

Celaá va destacar que l’aprovació del reial decret que permet la publicació d’aquestes dades és una mostra que el govern "avança per la línia de la transparència, que és l'única fórmula acceptable per a avançar en democràcia" i ho fa en major grau que els anteriors executius, de fet "com cap altre en la història".

Es tracta d’"un pla complet de transparència per a les institucions", un decret que era "senzill" de fer, segons Celaá, però que l'anterior govern no va aprovar i va utilitzar com a "coartada" per a no publicar els béns dels seus alts càrrecs.

També ha retret que hi ha qui diu que com aquest govern va arribar "moralitzant" açò ha de tindre les seues conseqüències, per la qual cosa ha recordat que els socialistes governen "després d'una sentència judicial de corrupció" que afectava el partit que sustentava l'anterior executiu i la "credibilitat" del seu president.

El reglament aprovat ahir divendres, que desenvolupa la Llei de l'alt càrrec de 2015, estableix el procediment de la formulació i la inscripció registral de les declaracions d'activitats, i patrimonials, i la regulació del dret d'accés als registres administratius, per la qual cosa ofereix major seguretat jurídica als alts càrrecs.

A més, determina que l'Oficina de Conflictes d'Interessos (OCI), dirigida per Flor López Laguna, s'encarregarà de vetlar i requerir als alts càrrecs perquè complisquen amb les obligacions previstes en la Llei i advertir les conseqüències del seu incompliment.

L’OCI tindrà, per la seua banda, la responsabilitat ferma sobre la custòdia i la seguretat de les dades i dels documents que són registrats com a activitats, béns o drets patrimonials declarats pels alts càrrecs.

Els òrgans responsables de recursos humans, la Direcció General de Costos, les secretaries generals tècniques i els secretaris d'òrgans col·legiats seran els encarregats de la recopilació, remissió, actualització, esmena i publicació de la informació relativa als candidats designats o cessats. 

També et pot interessar

stats