El govern espanyol proposa que les comunitats autònomes puguen gastar 2.400 milions més

La Comunitat Valenciana disposaria de 220 milions addicionals el 2019.

Sánchez durant la compareixença al Congrés
Sánchez durant la compareixença al Congrés / Kiko Huesca (Efe)

El cap de l'executiu, Pedro Sánchez, ha anunciat, durant la compareixença a petició pròpia en el Congrés dels Diputats, la intenció de relaxar l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per a l'any 2019, que passarà del 0,1 al 0,3 % del PIB, el que suposa al voltant de 2.400 milions d'euros. En el cas de la Comunitat Valenciana, el govern de Ximo Puig disposarà d'uns 220 milions d'euros addicionals durant l'últim any de la legislatura. En aquest sentit, Sánchez ha convocat per a aquest dijous el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que debatrà la nova senda de dèficit públic. Sánchez ha explicat que després de la reunió del CPFF la senda de consolidació s'aprovarà divendres en el Consell de Ministres i ha demanat el suport de la majoria parlamentària quan es tramite en les Càmeres. El cap del govern espanyol ha incidit que l'executiu complirà amb els compromisos de Brussel·les i amb l'estabilitat pressupostària, i que planteja conjugar el sanejament dels comptes públics amb la reconstrucció de l'estat de benestar.

El president del govern ha ratificat que la nova senda de dèficit augmentarà l'objectiu al 2,7 % del PIB per a 2018, davant del 2,2 % anterior, i marcarà l'1,8 % del PIB per a 2019, davant de l'1,3 % previst per l'anterior executiu. Les cinc dècimes amb què es flexibilitza el dèficit es repartiran entre les diferents administracions: "Aquests objectius són coherents amb l'evolució econòmica i amb les estimacions que han fet el Banc d'Espanya, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) i la Unió Europea, i són coherents amb les necessitats socials del país", ha afirmat.

Prohibir les amnisties fiscals i actualitzar la llista de paradisos fiscals

Sánchez ha reconegut que no es poden publicar els noms dels defraudadors acollits a l'amnistia fiscal de l'anterior executiu i ha anunciat un avantprojecte de llei de lluita contra el frau, que inclourà la prohibició de noves amnisties fiscals. El president del govern ha assenyalat que el Tribunal Constitucional ja va declarar nul·la l'amnistia fiscal aprovada pel govern de Mariano Rajoy en una sentència "duríssima". A causa de la no retroactivitat d'aquesta sentència, ha lamentat, no és possible revisar els casos que es van acollir i, per tant, no es pot donar a conèixer els noms de les persones que es van acollir a aquesta mesura "il·legal i injusta". "No podem modificar un passat ja sentenciat, […] però sí que podem evitar noves amnisties", ha ressaltat el cap de l'executiu. Sánchez ha informat, a més, que la nova llei actualitzarà la llista de paradisos fiscals.

Exhumació de les restes del dictador Franco

Durant la compareixença al Congrés, Sánchez ha assegurat que la decisió d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos és "ferma" i que es materialitzarà d'ací a un "breu espai de temps". Després d'assenyalar que les "ferides" del franquisme han estat "massa temps obertes", el president del Govern ha defensat que “ha arribat el moment de tancar-les" i que la democràcia espanyola ha de tindre símbols que "unisquen" els seus ciutadans, "no que els separen".

Revaloració de les pensions segons l'IPC

El president de l'executiu ha instat tots els grups parlamentaris a donar suport a l'actualització de les pensions conforme a la inflació i "al cost de la vida", un compromís que ha adquirit el govern estatal després de la demanda dels pensionistes en els carrers.

Dialogar amb Catalunya "no és cedir", sinó buscar solució

Sánchez ha assegurat hui que, pel que fa a la crisi de Catalunya, "dialogar no és cedir", sinó que es tracta de buscar una solució política a un problema que no serà "ni fàcil ni ràpida". Durant la compareixença en el ple del Congrés, Sánchez ha replicat d'aquesta manera a les crítiques que ha rebut després de la reunió mantinguda amb el president de la Generalitat, Quim Torra. "Que es puga dialogar sense traves no és mèrit del govern, sinó de la Constitució", ha afirmat Sánchez, que també ha remarcat que el Govern està disposat a un diàleg "franc" amb Catalunya.

Fa ara mes i mig que Sánchez va arribar a la Moncloa i durant les últimes dues setmanes tots els ministres han passat pel Congrés per a explicar les línies mestres de la gestió del govern en cada àmbit. Durant la compareixença, Sánchez ha ratificat alguns dels anuncis que ja van fer els membres de l'executiu, com ara la promoció de la construcció de 20.000 habitatges de lloguer barat i la pujada de l'impost de societats per a les grans empreses.

També et pot interessar

stats