El govern espanyol promet millores transitòries per a la Comunitat Valenciana abans de reformar el finançament

Puig ha celebrat aquesta promesa i ha assegurat que “ho havien demanat des del principi”.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el Congrés
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el Congrés / Ballesteros (Efe)

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha admés que la Comunitat Valenciana és "una de les pitjor finançades" i ha promés una sèrie de mesures transitòries fins que es done la "solució definitiva". És a dir, la reforma del sistema de finançament autonòmic. 

En una resposta al diputat de Compromís, Ignasi Candela, durant la sessió de control al govern espanyol, Montero s'ha compromés perquè, en els pròxims pressupostos generals de l'Estat, la Comunitat Valenciana reba "almenys 900 milions d'euros per a millorar els serveis que té assignats". 

La titular d'Hisenda també s'ha referit a la necessitat de refinançar el deute valencià a curt termini i a recuperar el compromís de finançament del sistema de la dependència. Això permetrà que la Comunitat Valenciana integre un "volum important de dependents" dins del sistema. 

Candela ha subratllat que la qüestió fonamental és "la desigualtat territorial", i també que el problema fonamental del territori valencià és "d'ingressos i no de capacitat de despesa". 

Puig celebra les mesures transitòries

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat “positiu” que el govern espanyol haja promés aquestes mesures. Puig ha assegurat que “reconéixer que hi ha un infrafinçament i que hi ha d'haver una resposta immediata, al marge que finalment hi haja un nou sistema, és el que hem demanat des del Govern Valencià des de l'inici d'aquesta legislatura”.

Així s'ha pronunciat Puig abans de participar en la presentació del nou web del Servef. El president de l’executiu valencià ha reivindicat que la Generalitat vol que hi haja “mesures immediates”, encara que ha advertit que, alhora el Consell no renuncia al fet que hi haja un nou sistema que done cobertura a la realitat que mereix la Comunitat Valenciana.   

El projecte de pressupostos, a principi de desembre

La ministra d'Hisenda també ha apostat, aquest dimecres, per portar el projecte de pressupostos del 2019 al Congrés després del pont de la Constitució, ja que les previsions de l'executiu de Sánchez impliquen aprovar-lo a final de novembre o principi de desembre.

Així mateix, la ministra Montero ha assegurat que confia que, a final de desembre, puga estar enllestida la reforma de la Llei d'estabilitat pressupostària que impulsa el PSOE al Congrés per a posar fi al veto irreversible del Senat a la senda de dèficit i de deute. 

També et pot interessar

stats