El govern espanyol pretén que la llei de canvi climàtic facilite l'eixida de la crisi

La ministra de Transició Ecològica defensa que cal buscar un model de recuperació diferent basat en la prosperitat.

La reducció de les emissions de diòxid de carboni el 2050 és un dels objectius de la llei de canvi climàtic
La reducció de les emissions de diòxid de carboni el 2050 és un dels objectius de la llei de canvi climàtic / À Punt

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de llei de canvi climàtic per tal de remetre'l al Congrés per a la tramitació. La iniciativa té com a objectiu que Espanya siga neutra en emissions de diòxid de carboni (CO2) el 2050, segons ha anunciat la ministra portaveu, María Jesús Montero.

La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat que aquest text ha de servir de camí per a buscar "un nou model, un model de recuperació diferent". A més, ha reiterat que crea les bases d'un "nou model de prosperitat" i que és una oportunitat que no es pot malbaratar.

Durant la presentació de la llei, la ministra ha recordat que Espanya és un país especialment vulnerable al canvi climàtic. "L'any passat vam patir tres onades de calor i diversos episodis de pluges torrencials", ha explicat. Espanya és un territori de clima semiàrid, ha afegit, i és "possible" que aquestes situacions s'incrementen, fet pel qual s'ha mostrat disposada a "invertir" la tendència. Ribera ha explicat que, en compliment de l'acord de París, la llei preveu d'una banda, la neutralitat d'emissions en 2050, i de l'altra, abans de la meitat del segle l'executiu vol que el sistema elèctric siga al 100% de fonts renovables, amb més actors implicats en el sistema.

Un 20% menys d'emissions en 2030

El text també preveu diversos objectius de cara a 2030 a nivell nacional i que són d'obligat compliment: en 2030 Espanya deurà haver reduït un 20% les emissions en comparació amb 1990. Per a enguany el 35% del consum d'energia ha de ser de renovables i el 70% de l'energia que genere el país també ha de procedir de fonts renovables.

També es pretén haver augmentat l'eficiència energètica en 2010. Ribera ha mencionat la construcció i la mobilitat com a sectors on cal introduir canvis i on hi ha moltes oportunitats de fer inversions sostenibles.

Finalment, la ministra ha fet una crida als grups parlamentaris al Congrés perquè facen seu el text.

També et pot interessar

stats