El govern espanyol i l’associació de víctimes Covite porten a la fiscalia els homenatges a dos etarres

Puig assegura que li sembla "lamentable" sempre que hi haja una "reivindicació de la violència".

El pres d'ETA Xabier Ugarte a la seua arribada a la localitat guipuscoana d'Oñati
El pres d'ETA Xabier Ugarte a la seua arribada a la localitat guipuscoana d'Oñati / Gorka Estrada (Efe)

El govern espanyol i l'associació de víctimes Covite han denunciat davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional els homenatges a dos etarres després de la seua eixida de la presó. Aquests també han sigut rebutjats pel govern basc i el lehendakari.

En els actes, celebrats aquest cap de setmana, a Hernani es va donar la benvinguda al dirigent d'ETA José Javier Zabaleta 'Baldo', i a Oñati va ser rebut Xabier Ugarte Villar, un dels segrestadors de José Antonio Ortega Lara.

La Fiscalia compta ja amb tota la informació policial sobre ambdós actes, que la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Celaá, ha qualificat en Twitter "d’inadmissibles".

Aquests actes han suscitat les crítiques de partits i d'institucions, entre les quals destaca la del govern basc, que ha exigit a l'esquerra abertzale que deixe d'organitzar-los. En aquest sentit, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat als organitzadors que tinguen un "mínim d'ètica" i que “pensen també en el dolor i en el sofriment de les víctimes i dels seus familiars".

Per part de l'esquerra abertzale, l'única reacció ha sigut la de la portaveu d'EH Bildu en el Parlament de Navarra, Bakartxo Ruiz, qui ha demanat "sentit de normalitat" amb els actes en què els protagonistes són "amics i familiars" de persones que han estat "30 anys en la presó".

Puig ho qualifica de "lamentable"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que li sembla "lamentable" sempre que hi haja "un exercici obscé de reivindicació de la violència", en ser preguntat pels homenatges.

També et pot interessar

stats