El govern espanyol inicia els tràmits per a traslladar a Catalunya els empresonats pel Procés

El Suprem respon que no veu "cap raó processal" per a mantindre'ls a Madrid.

Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats / Eduardo Parra (Europa Press)

El Ministeri de l'Interior ha iniciat els tràmits per a traslladar a Catalunya els líders independentistes que, des de fa mig any, es troben en presó provisional en centres penitenciaris madrilenys. Institucions Penitenciàries ha enviat aquest dijous un escrit al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, a través del qual li pregunta si té previstes més diligències, després que la Sala Penal haja confirmat el processament de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i dels altres 24 investigats. 

En la seua resposta, Llarena assenyala que no veu "cap raó processal" per a mantindre en presons de Madrid els quatre processats que han demanat el trasllat a Barcelona i Girona, concretament a les presons de Quatre Camins (Barcelona), Brians II (Barcelona) i les de dones de Barcelona i Girona. Es tracta de l'expresidenta del parlament català, Carme Forcadell, l'exconsellera Dolors Bassa i els líders independentistes Jordi Sànchez (Assemblea Nacional Catalana) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural).

El Ministeri de l'Interior ha informat que, amb aquest tràmit, s'inicia un protocol ordinari que se segueix amb qualsevol reclús en presó provisional que demana el trasllat per arrelament. Els polítics catalans en aquesta situació han de sol·licitar el trasllat i, després que hi ha constància que no hi ha cap impediment, la junta de tractament de cadascuna de les tres presons madrilenyes (Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco) i Institucions Penitenciàries han d'elaborar un informe sobre la situació familiar i la seua vinculació amb Catalunya. En el seu escrit de resposta, el jutge Llarena ha insistit que la decisió sobre el possible acostament a presons catalanes correspon a la secretaria general d'Institucions Penitenciàries, que depén del Ministeri de l'Interior. 

En resposta a aquesta comunicació, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha considerat "una humiliació" el possible acostament de presos. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha dit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està "lligat de peus i mans pels separatistes". Per la seua part, el portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, ha advertit que el seu partit no vol "caritat ni màrqueting polític, volem justícia". En aquest sentit, ha afegit que "els servidors públics que estan en presó de manera injusta han d'eixir al carrer". 

També et pot interessar

stats