El govern espanyol inclourà en la llei estatal de memòria democràtica tot el que PP i Vox esborren en les autonòmiques

El ministre Ángel Torres acusa el PP d'estar entregat a Vox per a impulsar un "mecanisme d'involució" allà on governen que iguala la dictadura franquista amb la II República

El ministre Ángel Víctor Torres, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
El ministre Ángel Víctor Torres, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Fernando Alvarado (Efe)

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha anunciat aquest dimarts que el govern espanyol inclourà "d'ofici" en la llei estatal de memòria democràtica tot el que els executius autonòmics del PP i Vox eliminen de les lleis que aproven en els territoris respectius, com ja ha ocorregut a Aragó. El també expresident canari, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, ha avançat que l'executiu de coalició integrat per PSOE i Sumar té decidit traslladar a la norma espanyola aspectes com el mapa de fosses o llocs de memòria, que s'han esborrat de la normativa aragonesa. Aquesta acció legislativa transcorrerà al marge de proposar als governs autonòmics que seguen a negociar per a resoldre les discrepàncies suscitades els últims dies i així s'evite un eventual recurs davant del Tribunal Constitucional.

El govern espanyol s'ha mostrat predisposat a dialogar per a no haver de portar les futures lleis autonòmiques a l'òrgan de garanties constitucionals, però ha deixat clar que ho farà si les comunitats afectades no rectifiquen. Un avís que ha llançat també a la Comunitat Valenciana i a Castella i Lleó, que actualment tramiten normes amb peticions "de concòrdia" impulsades des dels executius de coalició PP-Vox. "On hi haja una normativa autonòmica que és restrictiva respecte del que són drets internacionals i drets humans, el Govern d'Espanya els inclourà en la llei de memòria democràtica" ha garantit el ministre Torres, que ha convidat els presidents autonòmics a entendre que la "reparació" de les víctimes que foren "executades per defensar un ordre democràtic" ha de ser "un principi i un pilar fonamental sobre el qual no hi haja discussió".

El titular de Memòria Democràtica ha qualificat d'"anormal" la negativa inicial del govern aragonés liderat per Jorge Azcón d'asseure's a negociar amb l'executiu central. Tot i això, ha remarcat que encara haurà de pronunciar-se "de manera oficial" quan el ministeri el convoque formalment a una comissió bilateral per a abordar la discrepància originada.

Durant la compareixença, Torres ha acusat el PP d'estar entregat a Vox per a impulsar entre totes dues formacions un "mecanisme d'involució" allí on governen, que en la pràctica iguala la dictadura franquista amb la II República.

En tot cas, ha deixat clar que el govern estatal continuarà realitzant exhumacions, perquè "la recuperació de les víctimes que estan en fosses comunes és un principi irrenunciable i una reclamació justa". Ha anunciat també que portarà al Consell de Ministres del pròxim 23 d'abril l'acord inclòs la llei de memòria democràtica que contempla la creació d'una comissió de treball sobre la memòria i la reconciliació amb el poble gitano a Espanya.

També et pot interessar

stats