El govern espanyol envia a Brussel·les dos escenaris pressupostaris, amb 10.500 milions extra per a fer front a la inflació

La doble proposta es justifica pel "context d'elevada incertesa" a conseqüència de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia que té "un significatiu impacte econòmic per una elevada inflació"

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la presentació del projecte de llei dels pressupostos 2023
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la presentació del projecte de llei dels pressupostos 2023 / Eduardo Parra (Europa Press)

El govern espanyol ha enviat aquest dissabte a la Comissió Europea el pla pressupostari de 2023 que, per primera vegada, contempla dos possibles escenaris d'ingressos i despeses a causa del "context d'elevada incertesa" a conseqüència de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia que té "un significatiu impacte econòmic per una elevada inflació".

En l'escenari 1, el més conservador, el pla pressupostari de 2023 recull que els ingressos totals del conjunt de les administracions públiques suposaran un 42,3% del PIB i ascendiran a 587.609 milions d'euros. Els impostos representaran 344.627 milions, un 7,6% més que el 2022.

El segon escenari contempla una recaptació d'uns 10.500 milions més de la inicialment estimada que "donarà marge per a prorrogar i adoptar aquelles mesures que s'estime convenient, amb la finalitat de protegir els col·lectius vulnerables, a la classe mitjana i treballadora, als autònoms i als sectors productius més afectades per la crisi energètica".

Aquesta recaptació superior es deu a l'impacte de les noves mesures fiscals, com l'aplicació del tipus mínim en l'impost de societats, l'entrada en vigor de l'impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables, i la introducció de mesures no tributàries com el nou gravamen temporal en els sectors energètic i financer.

En el segon escenari es preveu que els ingressos totals del conjunt de les administracions públiques suposen un 43% del PIB, i ascendiran a 597.265 milions d'euros, mentre que els impostos representen 354.283 milions d'euros, un 7% més que el 2022, però implicaria un alentiment de cinc punts respecte de l'estimació de creixement per al present exercici.

Hisenda indica que el document deixa clar a les autoritats europees que la prioritat dels pressupostos de 2023 són la justícia social, mitjançant l'enfortiment de l'estat del benestar, i l'eficiència econòmica mitjançant el creixement i la creació d'ocupació de qualitat impulsada per la transformació del model productiu.

"Tot això sense oblidar el compromís del govern espanyol amb l'estabilitat pressupostària com demostra la reducció de dèficit públic i de deute públic previstos per a l'any vinent i que continuen una senda descendent iniciada el 2021", ressalta l'executiu central.

També et pot interessar

stats