El govern espanyol encarrega al Consell d'Estat la reforma per a eliminar els aforaments

Isabel Celaá ha manifestat que "és important" que el rei mantinga la inviolabilitat.

La ministra portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celaá
La ministra portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celaá / Emilio Naranjo (Efe)

El Consell de Ministres ha decidit, aquest divendres, encarregar al Consell d'Estat la proposta de reforma dels articles de la Constitució que estableixen l'aforament dels diputats, senadors i membres del govern per a acotar-lo a "l'estricte exercici" de les funcions com a càrrec públic. 

La ministra portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Celaá, ha afirmat que la intervenció del Consell d'Estat servirà per a "acotar jurídicament el procediment a seguir" i assegurarà la qualitat democràtica de la reforma. 

Així, el govern de Sánchez té previst aprovar el projecte de reforma constitucional quan dispose de la proposta de l'òrgan consultiu, i després el remetrà al Congrés perquè siga aprovat en un termini de 60 dies. 

Segons ha manifestat Celaá, es tracta que l'aforament deixe de ser "un privilegi" i servisca per a garantir l'exercici de la tasca constitucional dels parlamentaris i membres del govern. 

La inviolabilitat del rei

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha afirmat que "és important" que la figura del cap d'Estat siga inviolable i ha advertit que els canvis en relació amb la família reial obligarien a emprendre una reforma agreujada de la Constitució, que suposaria l'aprovació per part de les dues cambres, de la dissolució de les corts i la convocatòria de noves eleccions. 

Com ha recordat, la reforma que planteja el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, es limita a un procediment ordinari i per tant necessita l'acord de 3/5 parts del Congrés dels Diputats i el Senat per tal de ser aprovat. Així mateix, ha afegit que podria convocar-se un referèndum si el sol·licitara un 10% dels diputats de la cambra baixa.

També et pot interessar

stats