El govern espanyol eliminarà la incapacitació judicial a les persones amb discapacitat

Un tractat internacional commina els estats a proporcionar els suports pertinents per a impedir que es produïsquen abusos i vulneració dels seus drets.

L’objectiu de la reforma és establir un model de suport a la persona que puga tindre dificultats en l’exercici de la seua capacitat jurídica
L’objectiu de la reforma és establir un model de suport a la persona que puga tindre dificultats en l’exercici de la seua capacitat jurídica / Europa Press

El govern espanyol ha donat aquest divendres els primers passos per a la reforma legal que elimina la incapacitació judicial de les persones amb discapacitat intel·lectual, en canviar el sistema legal actual per un altre que “prioritza el respecte a la voluntat i preferències d’aquestes persones”.

Aquest ha sigut el primer assumpte que ha anunciat la ministra portaveu del govern, Isabel Celaá, després de la roda de premsa del Consell de Ministres. “Suposa un sistema basat en el respecte a la voluntat i les preferències de les persones, que com a regla general, seran les encarregades de prendre les seues pròpies decisions”, ha assenyalat la ministra.

Celaá ha recordat que “les persones amb discapacitat tenen capacitat jurídica en igualtat de condicions que les altres, tal com proclama la Convenció de l’ONU sobre Discapacitat que va signar Espanya en 2008.

Segons fonts del govern central, l’objectiu de la reforma és establir un model de suport a la persona que puga tindre alguna dificultat en l’exercici de la seua capacitat jurídica, coneguda com a “capacitat d’obrar”.

Igualtat jurídica

Des de l’aprovació de la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat signada a Nova York en 2006, els estats han fet adaptacions dels seus ordenaments jurídics, inclòs Espanya.

Aquest tractat proclama que les persones amb discapacitat tenen la mateixa capacitat jurídica que la resta, i commina els estats a proporcionar els suports pertinents per a impedir que es produïsquen abusos i vulneració dels seus drets.

També et pot interessar

stats