El govern espanyol diu que la Fiscalia no perdrà gens d’independència amb el nomenament de Delgado

Montero ha advertit que aquesta proposta de nomenament no és reversible, perquè l’executiu està convençut de l’elecció.

El govern espanyol diu que la Fiscalia no perdrà gens d’independència amb el nomenament de Delgado
El govern espanyol diu que la Fiscalia no perdrà gens d’independència amb el nomenament de Delgado

La nova portaveu del Govern d’Espanya, María Jesús Montero, ha assegurat que la Fiscalia no perdrà “gens d’independència” amb el nomenament de l’exministra Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat.

Montero ha defés la decisió de proposar a Delgado, a qui considera “absolutament capaç” i “la persona més adequada” per al lloc. Així mateix, ha recalcat que té experiència i és “equànime i equilibrada”.

A més, la portaveu de l’executiu creu que el problema amb la seua elecció com a fiscal general és més “d’aparences”, perquè l’exministra ha demostrat ja la seua professionalitat en la carrera fiscal.

Al seu parer, la incompatibilitat es dona en els casos en els quals l’exministre es passa a l’empresa privada, perquè pot haver-hi interessos encreuats. Però en aquest, Delgado forma part d’un cos tècnic públic com el dels metges o els professors.

Sorpresa entre els magistrats del Suprem

Per la seua banda, els magistrats del Suprem han rebut amb “sorpresa” i certa incredulitat el nomenament de Delgado i auguren xocs amb els fiscals del ‘procés’. En la major part dels casos es qualifica l’elecció de “desafortunada” i “polèmica” en suposar un salt directe des de l’executiu a la cúpula del ministeri públic.

Respecte a això, Montero ha dit que entén que els haja agafat de sorpresa, però també ha advertit que aquesta proposta de nomenament no és reversible, perquè l’executiu està convençut d’aquesta elecció.

El PP recorrerà contra el nomenament

El Partit Popular ja ha anunciat que recorreran contra el pròxim nomenament de l’exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat perquè “vulnera” l’estatut orgànic que consagra la independència del màxim responsable d’aquest òrgan.

Bosch: "La decisió té aspectes criticables"

Joaquim Bosch, portaveu de Jutgesses i Jutges per a la democràcia, ha assenyalat en 20h NTC que en aquest assumpte "cal separar". Per una part, diu, Dolores Delgado és una fiscal excel·lent amb més de trenta anys d'experiència i "una de les màximes expertes en temes com el terrorisme jihadista". Però per l'altra, assenyala que "la decisió té aspectes criticables, perquè acaba de ser membre de l'executiu i formar part d'un partit polític".

"La Fiscalia ha d'actuar en assumptes d'interés públic i el dubte es pot plantejar quan s'acuse la fiscal d'actuar amb interessos partidistes", ha remarcat Bosch.

També et pot interessar

stats