El govern espanyol destinarà 9,6 milions d'euros per a la reparació urgent dels danys causats per Gloria

Contempla treballs de renovació d’infraestructures i aportació d’arena a les platges en 49 municipis valencians.

Un camí costaner, del terme de Cullera, negat per l'aigua el passat mes de gener
Un camí costaner, del terme de Cullera, negat per l'aigua el passat mes de gener / Ajuntament de Cullera

La borrasca Gloria ha deixat 9,6 milions d’euros en danys a les infraestructures i els espais naturals del litoral valencià. Així consta en la resolució que ha aprovat el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic i que declara d’emergència les obres per a reparar els danys de la borrasca que va castigar, entre altres autonomies, la valenciana el passat gener. S’han previst intervencions en 49 poblacions valencianes. 

Aquesta quantificació de danys fa referència als desperfectes en la costa i en diversos punts de domini públic maritimoterrestre en els quals cal intervindre “sense demora”, segons han manifestat des del ministeri. Pel que fa a la distribució dels danys pel nostre territori, les comarques costaneres del nord han resultat les més afectades i caldran obres de reparació en 17 localitats. Aquests treballs ascendiran a 4,1 milions d’euros. 

La pèrdua de materials de les platges i les zones dunars, els accessos a les platges i els passeigs marítims centren la major part de les obres que contempla el govern central en aquestes localitats, algunes de les quals va visitar el president del govern fa unes setmanes. 

Els danys causats per Gloria a 18 municipis del Camp de Morvedre, l’Horta, la Ribera Baixa i la Safor requeriran 4 milions d’euros d’inversió per tal de restablir, fonamentalment, la pèrdua d’arena de les platges i dunes, la retirada d’enderrocs i diverses infraestructures de les platges. 

En aquest cas, Cullera ha sigut una de les poblacions més afectades, donat que a banda de la pèrdua d’arena en les platges del seu terme, han quedat greument danyades infraestructures del Dosser o el Brosquil i s’ha acumulat brutícia arrossegada per l’aigua en moltes zones. El passeig marítim de Bellreguard és una altra de les obres significatives que impulsarà el ministeri. 

Per últim, els danys en les comarques del sud han sigut menors en el cas del temporal Gloria, i s’han quantificat en 1,5 milions d’euros. En total, el ministeri finançarà treballs de reparació en 14 poblacions. Dénia, Xàbia, Torrevella, la Vila Joiosa, el Campello, Calp, Teulada o Guardamar són alguns dels municipis en què intervindrà el Ministeri per a la Transició Ecològica. 

Les reaccions no són la solució a llarg termini

Coincidint amb l’aprovació d’aquestes intervencions, el ministeri ha assenyalat que els temporals són cada vegada més habituals i destructius, la qual cosa ha obligat a realitzar inversions extraordinàries de forma urgent. No obstant això, fonts ministerials han acalarit que aquestes reaccions reporten solucions duradores en el temps.

Per aquesta raó, el ministeri considera necessària una política de costes que ha de començar per reconsiderar el règim jurídic del domini públic marítim-terrestre, la prevalència de la planificació davant la improvisació i on el concepte de gestió integrada de les zones costaneres tinga un paper preponderant.

També et pot interessar

stats