El govern espanyol destinarà 170 milions per a contractar 2.000 investigadors

Les ajudes finançaran les investigacions de l’alumnat predoctoral i del personal docent de les universitats.

Un grup d'investigadors treballa en el projecte d'un telescopi
Un grup d'investigadors treballa en el projecte d'un telescopi / Skeeze

El Consell de Ministres ha aprovat dues convocatòries d'ajudes per a contractar vora 2.000 investigadors predoctorals amb una inversió de 173 milions d'euros.

En concret es tracta de les ajudes per als contractes predoctorals per a la formació de doctors, a la qual es destinaran 102 milions d'euros, i les de formació del professorat universitari (FPU), que comptaran amb 71 milions més.

Aquestes convocatòries, que s'aproven per primera vegada de forma conjunta -amb la idea de fusionar-les en el futur- es faran públiques a l’octubre, dos mesos abans que l’any passat, segons ha explicat el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

L’executiu calcula que les ajudes predoctorals permetran més de 1.100 contractes en universitats, organismes públics d’investigació i altres centres d’I D. Aquestes subvencions, que gestiona l'Agència Estatal de la Investigació, tenen una durada de quatre anys durant els quals l’alumnat cobrarà, com a mínim, 16.422 euros de salari brut a l’any. 

Addicionalment, l’ajuda per a la realització d’estades en centres d’I D i el finançament de matrícules durant el doctorat ascendeix a 6.250 euros.

D’altra banda, el segon paquet pressupostari, destinat a la formació del professorat universitari, facilitarà 850 contractes més per a la formació del personal docent i investigador i l'estda en centres estrangers.

Pedro Duque també ha anunciat un pla per a millorar l'educació a Espanya, en el qual hi haurà gran aposta per la recerca, la ciència i la innovació, que tindrà en compte l’equitat, i que tractarà de revertir la falta d’atracció de les dones per algunes carreres tecnològiques. 

Dins aquest pla, el ministre també ha anunciat programes de col·laboració amb les pimes i ajudes a la cohesió en les comunitats autònomes amb menys recursos en investigació, ciència i innovació. 

També et pot interessar

stats