El govern espanyol creu que Junqueras ha donat un pas en la direcció correcta i demana confiança a la ciutadania

Montero diu que entén que una part de la població té "objeccions comprensibles" per a perdonar els líders independentistes després de la "commoció" que es va viure l'1-O

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Fernando Villar (Efe)
08 de juny 2021 - 15:39

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat aquest dimarts confiança en l'executiu que lidera Pedro Sánchez a aquella part de la ciutadania que té "objeccions comprensibles" per a "perdonar" els líders independentistes després del referèndum il·legal celebrat el passat 1 d'octubre de 2017 a Catalunya i de la posterior declaració d'independència. 

Durant la compareixença posterior al Consell de Ministres, la també responsable d'Hisenda s'ha referit a la carta publicada dilluns pel líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, on renunciava la via unilateral, com un "gest important" i un pas que avança "en la direcció correcta" per a superar la fractura que es va obrir entre el govern autonòmic i l'Estat. 

Montero ha reiterat la posició del govern espanyol a favor d'obrir una nova etapa a Catalunya que permeta restablir els ponts trencats i recuperar el diàleg, després de la "commoció" que es va viure l'1-O: "Es tracta justament de passar pàgina i donar una oportunitat al diàleg, al retrobament i a la convivència", ha assenyalat. 

Ha assegurat a més que "ningú pot sentir-se orgullós" del que va passar quan es va produir la declaració d'independència, en una "situació tremenda que no es va saber manejar amb encert" per part del aleshores govern del PP, partit al qual ha acusat de "no fer res" pensant que així es resoldria el conflicte.

La ministra no ha donat cap detall del calendari en què treballa l'executiu de Sánchez per a materialitzar l'anunciat acostament amb la Generalitat de Catalunya. Quant a la possible concessió d'indults als líders condemnats i empresonats pel procés, com el mateix Junqueras, no ha avançat noves pistes més enllà d'insistir que el Ministeri de Justícia està elaborant els expedients perquè el Consell de Ministres puga prendre un decisió "substanciada en dret i amb totes les garanties". Tampoc hi ha data, de moment, per a una hipotètica reunió entre el president Pedro Sánchez i l'homòleg català, Pere Aragonès, ni per a la represa de la taula de diàleg entre les dues parts. 

Condemnes als líders independentistes catalans
Condemnes als líders independentistes catalans / À Punt NTC

El PP reuneix 100.000 signatures en contra dels indults

Des del PP, redoblen les crítiques pel que consideren un "autoindult". A més de participar en la manifestació anunciada per a aquest diumenge en rebuig a la concessió d'indults als dotze condemnats del procés, el partit liderat per Pablo Casado ha recollit 100.000 signatures contra aquesta mesura de gràcia que vol implementar el govern espanyol. La majoria de les signatures s'han recollit en les carpes instal·lades pel PP i 40.000 s'han recaptat a través d'internet, indiquen des la direcció nacional de la formació. 

També et pot interessar

stats