El govern espanyol crea una comissió per a restablir la justícia universal

La comissió, que comença a funcionar demà 28 d’agost, té com a objectiu revertir la reforma de la justícia universal aprovada l’any 2014.

Imatge d’arxiu de Dolores Delgado, ministra de Justícia
Imatge d’arxiu de Dolores Delgado, ministra de Justícia / Europa Press

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat que el govern espanyol ha nomenat una comissió d’experts que tindrà l’objectiu de restablir la justícia universal després de la reforma que va aprovar l’anterior executiu central durant l’etapa de l’exministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, amb l’objectiu de restringir les seues capacitats.

La comissió, que començarà a funcionar demà dimarts 28 d’agost, ha sigut nomenada “perquè aquest govern vol donar entrada i participació a la societat civil en determinades iniciatives”, segons ha declarat Delgado en una entrevista en RNE.

Encara que la comissió es reunirà demà, es desconeix quan donarà resultats pràctics, perquè es tracta de tràmits parlamentaris i “parlem de majories i de consens”, segons ha informat la ministra. El que sí que se sap, segons ha declarat Delgado, és que l’exmagistrat de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, no participarà en el grup d’experts, encara que es tracta d’un dels principals defensors de la justícia universal a Espanya.

La justícia universal s’aplica de manera extraterritorial i té com a objectiu evitar la impunitat dels crims comesos contra la humanitat. En aquest sentit, la ministra Delgado ha explicat que en la jurisdicció universal “existeixen molts avanços”, i que aquest principi serveix, a més de per a la defensa els drets humans, “per a la criminalitat organitzada i crims contra la natura”. Delgado ha defensat la millora de la legislació espanyola perquè considera que “si es millora de cara al futur, Espanya serà un país molt més just”.

La reforma de la Llei orgànica del poder judicial, aprovada pel govern del Partit Popular l’any 2014, va introduir nous límits perquè els jutges espanyols pogueren jutjar crims d’especial gravetat comesos fora del territori espanyol. El canvi de la llei va provocar el tancament d’investigacions com ara el genocidi al Tibet o l’assassinat del càmera José Couso per part de tropes dels EUA a la guerra de l’Iraq.

També et pot interessar

stats