El govern espanyol contractarà advocats belgues per a representar el jutge Llarena

L'instructor de la causa del procés independentista està citat el pròxim 4 de setembre davant la justícia belga.

El jutge Llarena va fer una petició d'empara davant el CGPJ, sol·licitant la defensa de la seua actuació davant la justícia belga.
El jutge Llarena va fer una petició d'empara davant el CGPJ, sol·licitant la defensa de la seua actuació davant la justícia belga. / Europa Press.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va confirmar ahir divendres 17 d'agost que el govern espanyol contractarà advocats a Bèlgica per a representar Pablo Llarena. L'expresident de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, i quatre exconsellers, Meritxell Serret, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig demandaren el jutge instructor de la causa del procés independentista davant el Tribunal Suprem, per vulneració de drets, com ara el de sometre's a un jutge imparcial, gaudir de presumpció d'innocència i respecte al seu honor, que consideren atacat quan van ser acusats de rebel·lia. Com a conseqüència d'això haurà de compréixer davant la justícia belga el pròxim 4 de setembre.

Però el jutge Llarena va fer una petició d'empara davant el Consell General del Poder Judicial, sol·licitant la seua defensa, que va estar acceptada. Tret que aquest òrgan va considerar que la demanda presentada contra el jutge suposava un atac planificat contra les condicions d'independència amb les quals desenvolupa la seua tasca jurisdiccional, els ministeris de Justícia i Afers Estrangers hauran de coordinar-se amb l'Advocacia General de l'Estat per a assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant els tribunals del regne de Bèlgica. No obstant això, en aquests casos l'estat no pot actuar directament: qualsevol intervenció davant un tribunal estranger ha de dur-se a terme necessàriament mitjançant la contractació d'un advocat d'aquell país.

La ministra de Justícia no ha volgut posicionar-se quant a la consideració que el CGPJ ha donat a la demanda interposada contra el jutge Llarena i ha afirmat que aquest òrgan té més elements de juí que ella per a decidir si hi ha hagut un atac planificat contra la independència de la jurisdicció espanyola o no. En qualsevol cas, assegura que tant pel que fa a la sol·licitud d'empara del jutge, com pel que fa a la contractació d'advocats belgues per a defendre els interessos espanyols, s'està observant el procediment reglat.

També et pot interessar

stats