El govern espanyol consultarà autoritats i administracions locals abans de decidir si renova la nuclear de Cofrents

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, respon així al portaveu de Compromís al Congrés.

La central de Cofrents en una imatge d'arxiu
La central de Cofrents en una imatge d'arxiu / Iberdrola

El govern espanyol espera rebre aquesta setmana l'informe favorable del Consell de Seguretat Nuclear per a la pròrroga del funcionament de la central de Cofrents (Vall de Cofrents-Aiora), per a analitzar-lo seguint tres prioritats: la seguretat de la planta, del procés de desmantellament i del subministrament elèctric.

La vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, ha respost així al portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que en la sessió de control al govern espanyol s'ha interessat pels plans per a prorrogar la vida útil de la central nuclear de Cofrents.

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va decidir la setmana passada informar favorablement sobre la petició de renovar l'autorització d'explotació de la central nuclear de Cofrents pel període sol·licitat de nou anys i mig, és a dir, fins al 30 de novembre de 2030.

Segons ha explicat aquest dimecres Ribera, el Ministeri per a la Transició Ecològica analitzarà aquest informe d'acord amb "el marc jurídic vigent" i el sotmetrà a "consulta addicional de les autoritats i dels actors locals". La ministra ha recordat que hi ha "un nombre important d'espanyols" que volen "deixar arrere les centrals nuclears" i ha dit que la responsabilitat del govern és dur a terme aqueix procés "amb cura i atenció".

Per la seua banda, Baldoví, ha esgrimit deu raons per les quals hauria de tancar-se Cofrents, entre les quals hi ha el cost elevat, els 37 anys d'antiguitat, la forta càrrega de residus o el "risc sísmic" dels terrenys on s’assenta la instal·lació. Afirmació a la qual Ribera ha contestat que ara "per primera vegada es parla de tancament de les centrals nuclears" i n’hi ha un calendari, mesures de seguretat i especialistes per a activar el procés de desmantellament i gestió dels residus que produeixen, el cost dels quals, ha subratllat, hauran d'assumir-lo els titulars de l'explotació.

També et pot interessar

stats