El govern espanyol busca suports perquè la nova pròrroga de l'estat d'alarma siga d'un mes

Considera que és un instrument imprescindible per a limitar la mobilitat dels ciutadans.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença al Senat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença al Senat / Europa Press

El govern espanyol ha començat a sondejar els partits amb representació en el Congrés la seua disposició a aprovar una cinquena pròrroga de l'estat d'alarma que, a diferència de totes les anteriors, serà d'un període d'un mes, fins a la fi de juny.

Fins ara, l'executiu ha justificat anar sol·licitant successives pròrrogues de quinze dies per a garantir així el control parlamentari sobre les decisions del govern, ja que és la cambra baixa la que ha d'autoritzar la pròrroga o modificar-la d'acord amb el que s'hi acorde per majoria.

El govern de Pedro Sánchez considera imprescindible mantindre l'estat d'alarma almenys fins que concloga la desescalada, amb les restriccions que limiten la mobilitat dels ciutadans. Manté que l'estat d'alarma és l'instrument que es requereix per a continuar restringint un dret fonamental com el de la llibertat de circulació, tot i que el PP ja ha avançat que votarà en contra d'una nova pròrroga perquè considera que hi ha altres alternatives.

Cs condiciona el suport a l'avanç en el pla jurídic de desescalada

Ciutadans està disposat a donar suport a la pròrroga de l'estat d'alarma si l'executiu espanyol li presenta un pla B de desescalada, amb mesures jurídiques concretes que permeten una eixida segura i ordenada d'aquesta situació de confinament.

En principi el suport seria per a quinze dies més, però el govern ha començat a sondejar els partits per a allargar l'estat d'alarma un mes, encara que aquesta possibilitat no es va tractar en la reunió entre Sánchez i la líder de Cs, Inés Arrimadas, amb qui va mantindre una reunió telemàtica.

En tot cas, per a portar avant aquesta nova pròrroga, l'executiu necessita els vots favorables de Ciutadans i del PNB després que el president del PP, Pablo Casado, haja confirmat que votaran en contra d'una nova extensió.

També et pot interessar

stats