El govern espanyol aprovarà la renda mínima en l’últim Consell de Ministres de maig

El ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, garanteix que l’ingrés mínim vital “no patirà més retards”.

L'ONG del xef José Andrés, World Central Kitchen (WCK), ha entregat un milió de racions de menjar a Espanya durant l'estat d'alarma
L'ONG del xef José Andrés, World Central Kitchen (WCK), ha entregat un milió de racions de menjar a Espanya durant l'estat d'alarma / Emilio Naranjo (Efe)

El govern espanyol aprovarà l’ingrés mínim vital en l’últim Consell de Ministres de maig, una mesura que beneficiarà vora 100.000 llars en situació de vulnerabilitat, tindrà en compte els fills a càrrec i serà compatible amb les ajudes autonòmiques. A més, l'executiu mantindrà la prestació extraordinària als autònoms per cessament d'activitat per la pandèmia de la Covid-19 fins al 30 de juny i estudiarà com ampliar-la per a alguns sectors com el turisme.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha garantit que la renda mínima “no patirà més retards” i, encara que no ha concretat quan podrà començar a cobrar-se, ha assegurat que serà “amb bastant rapidesa”. “Des del moment en què s’aprove el reial decret, es podrà sol·licitar l’ingrés mínim vital“, ha indicat Escrivá. Aquesta ajuda busca posar fi a la “pobresa extrema” en què viuen moltes famílies, sobretot per a les que han patit més les conseqüències de la crisi del coronavirus.

El vicepresident segon i ministre de Drets Socials, Pablo Iglesias, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz, juntament amb Escrivà, han assumit l’últim mes el compromís d’aquesta fórmula durant les reunions que han mantingut amb els sindicats Comissions Obreres i UGT, i organitzacions com ara Càritas, Cermi, Oxfam, AEPN, Facua i la Plataforma del Tercer Sector. L’executiu també ha plantejat un ingrés mínim provisional fins que s’aprove el definitiu, ja que aconseguir “les garanties tècniques i l’alt grau de consens polític, social i institucional” necessitaria setmanes de gestions. Tot i això, l’equip de govern ha aclarit que l’activació de l’ingrés “pont” no significa renunciar al compromís d’instaurar un ingrés mínim vital de caràcter permanent.

Ajuda als autònoms

Segons la normativa vigent, els 1,3 milions d'autònoms beneficiaris de la prestació extraordinària per cessament d'activitat continuaran percebent-la fins a l'últim dia del mes que finalitze l'estat d'alarma. Més allà d'aquesta data del 30 de juny, Escrivá ha avançat que s'estudiarà la situació per sectors, com pot ser el cas del turisme, per a anar acomodant la prestació.

Recuperació de l'afiliació en la construcció

Sobre la situació de l'ocupació al maig, el ministre ha avançat que es veu recuperació de l'afiliació en sectors com la construcció, que ja ha recuperat 60.000 dels 150.000 ocupacions destruïdes al març.

També et pot interessar

stats