El govern espanyol aprova la videovigilància en escorxadors per a garantir el benestar animal

Les empreses tindran entre un i dos anys per a adaptar-se a la norma una vegada es publique al BOE

Imatge d'arxiu d'una granja de porcs
Imatge d'arxiu d'una granja de porcs / Shutterstock

El govern espanyol vol que els escorxadors tinguen sistemes de videovigilància per a garantir el control del benestar animal, segons ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres per reial decret.

L'objectiu de la norma és garantir el benestar animal durant la descàrrega, el trasllat, l'estabulació i l'atordiment dels animals per a minimitzar el patiment, ha ampliat el Ministeri de Consum en un comunicat.

La implantació de càmeres i sistemes de videovigilància serà obligatòria en tots els escorxadors del país independentment de la grandària, inclosos els escorxadors mòbils. Quan es publique al BOE, els grans escorxadors tindran un any per a adoptar-la i els xicotets, dos. La norma ha sigut acordada amb el sector, segons ha afirmat la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, durant la roda de premsa després del Consell de Ministres.

"Els escorxadors espanyols seran els primers de la UE a comptar amb sistemes de videovigilància obligatoris. Les càmeres ajudaran a millorar la seguretat alimentària i a evitar incompliments en matèria de benestar animal", ha expressat en Twitter el ministre de Consum, Alberto Garzón.

On s'instal·laran i on no en calen

Les càmeres de videovigilància hauran d'abastar, com a mínim, les instal·lacions en les quals hi haja animals vius, incloent-hi les zones de descàrrega, els corredors de conducció i les zones on es procedisca a les activitats d'atordiment i sagnat. No seran obligatoris en les zones d'espera on es troben els mitjans de transport amb animals vius abans de l'inici de la descàrrega, però les empreses sí que hauran de portar un control del temps de permanència dels animals als vehicles.

En granges avícoles i de porcí, la instal·lació de càmeres haurà de permetre l'enregistrament de l'escaldat per a poder comprovar que no se sotmeten a aquesta operació animals que presenten signes de vida.

Els responsables dels escorxadors hauran de guardar les imatges relatives a la descàrrega, allotjament en els corrals, conducció a la zona d'atordiment, la subjecció, l'atordiment i el sagnat fins a la mort per a possibles comprovacions a posteriori per part dels corresponents serveis de control. També hauran d'assegurar la reproducció, la còpia o la transmissió d'aquestes a altres dispositius amb la mateixa qualitat que l'enregistrament original.

També et pot interessar

stats