El govern espanyol aprova el projecte de pressupostos de 2019

Puig i Oltra confien que les inversions contemplades reflectiran el pes poblacional de la Comunitat Valenciana.

VÍDEO | El govern espanyol aprova el projecte de pressupostos de 2019

El Consell de Ministres ha donat llum verda al projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2019, que inicia la tramitació parlamentària el proper dilluns 14 de gener. Serà aleshores quan el govern que encapçala Pedro Sánchez haurà de buscar els suports suficients per a l'aprovació definitiva dels comptes

De moment, Units Podem ha advertit l'executiu espanyol que demanarà eleccions si s'incompleix l’acord que tenen compromés, i Esquerra Republicana només els donarà suport si Sánchez emprén "moviments clars" respecte als presos polítics i al dret a l’autodeterminació. 

La portaveu del govern central, Isabel Celaá, ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que els comptes públics de 2019 pretenen "blindar l'estat del benestar" perquè rescaten "drets maltractats pel govern anterior", com ara la dependència, la sanitat o l'educació. 

El pressupost haurà d'ajustar-se al sostre de dèficit vigent, aprovat per l'anterior executiu del PP de Rajoy. La majoria absoluta del PP en el Senat va vetar l'objectiu de dèficit que volia impulsar el gabinet de Pedro Sánchez, que preveia transferir 6.000 milions d'euros més a les comunitats autònomes per a despesa social. 

Optimisme en la Generalitat

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, confia que els comptes estatals de 2019 reflectiran el pes poblacional de la Comunitat Valenciana, com diu l'Estatut d'Autonomia. "Per les informacions que tinc, és quasi segur que les inversions respondran al pes poblacional". També el president de la Generalitat, Ximo Puig, creu que es complirà el compromís d'incrementar les inversions al 10% per al territori valencià. "Ja és hora que hi haja un president del govern que complisca amb els valencians", ha dit. 

També et pot interessar

stats