El govern espanyol aprova mesures per a minimitzar els efectes d'un Brexit sense acord

Preveu mesures en matèria de residència, d'accés a proteccions i funció pública, de seguretat social, d'assistència sanitària i d'educació, entre altres.

La vicepresidenta del govern i el ministre d'Afers Exteriors, aquest divendres

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei amb els plans de contingència necessaris si finalment es produeix una ruptura entre el Regne Unit i la Unió Europea. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va avançar aquesta mesura dimecres al Congrés. Com que encara és possible aconseguir un Brexit acordat, la vigència del decret se supeditarà específicament a una eixida del Regne Unit sense acord. 

La norma preveu mesures en matèria de residència, de treballadores transfronterers, d'accés a proteccions i funció pública, de seguretat social, d'assistència sanitària i d'educació que s'aplicarien als ciutadans espanyols que viuen al regne Unit i als britànics residents a Espanya. 

També estableix normes de cooperació administrativa i judicial en matèria penal, relacionades fonamentalment amb les ordes europees de crida i cerca emeses abans del Brexit, previst per al 29 de març. 

Pel que fa a activitats econòmiques, el decret inclou mesures relacionades amb serveis financers, duanes, contractes amb el sector públic, autoritzacions i llicències com ara permisos de conduir, material de defensa, armes, explosius i transport. Pedro Sánchez ja va assenyalar que aquestes mesures de contingència s'estendran a Gibraltar "quan calga". 

També et pot interessar

stats