El govern espanyol aprova l'estat d'alarma amb la intenció d'allargar-lo fins al mes de maig

El confinament nocturn serà obligari en tot l'estat, però les comunitats autònomes podran ajustar l'horari.

Pedro Sánchez durant la compareixença
Pedro Sánchez durant la compareixença / Efe

El Consell de Ministres ha aprovat aquest diumenge un nou estat d’alarma per a tot Espanya que entrarà en vigor aquesta vesprada. El decret estableix el confinament nocturn obligatori a tot l’Estat, excepte a les Canàries, entre les 23:00 hores i les 06:00 del matí. No obstant això, les comunitats autònomes tindran marge per a modificar aquest horari i avançar-lo o retardar-lo una hora.

Ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença institucional en què ha detallat les mesures que incorpora la nova norma. Les autoritats delegades que gestionaran l’aplicació seran els presidents i les presidentes de les comunitats autònomes i el Consell Interterritorial de Salut serà l’òrgan de cogovernança. L’executiu dona així a les autonomies l’empara jurídica que li havien demanat per a aprovar mesures restrictives en la mobilitat.

Així, els governs autonòmics podran limitar l’entrada o l’eixida del territori i establir confinaments totals o parcials; també, limitar el nombre de persones en reunions socials i familiars, però no podran excedir el màxim de sis.

Estat d'alarma fins al mes de maig

Sánchez ha informat que la intenció de l’executiu espanyol és que l’estat d’alarma s’allargue fins al 9 de maig. El Consell de Ministres aprovarà dimarts la primera pròrroga perquè aquesta setmana la vote el Congrés. “La llei és important, però hi ha altres armes més eficaces: la unitat de totes les administracions públiques, dels treballadors i empresaris, i de totes les forces polítiques”, ha dit Sánchez, que ha demanat a tots els partits que donen suport a l’estat d’alarma.

Preguntat pels vots a favor d’aquesta ampliació, el president espanyol ha confirmat que comptarà amb el suport dels partits al govern d’Euskadi i Catalunya (PNB, JxCat i ERC), dos de les onze autonomies que han demanat l’estat d’alarma. A més, Ciutadans ja havia comunicat el seu suport amb la qual cosa el govern sumaria una ampla majoria. Sánchez també ha reconegut que ja ha parlat amb el líder dels populars, Pablo Casado, però no ha donat més detalls de la conversa.

Situació extrema, amb rècord de contagis

El cap de l'executiu espanyol ha insitit que la situació que vivim "és extrema" i l'estat d'alarma és la ferramenta més eficaç per a fer front a l'expansió del coronavirus i frenar la corba de contagis. Sis mesos, ha dit Sánchez, és el temps que els experts consideren necessari per a superar aquesta segona onada de la pandèmia. L’objectiu és arribar als 25 casos per 100.000 habitants, quan el conjunt del país té una taxa d’incidència acumulada de 378 casos per 100.000 habitants. A la Comunitat Valenciana, aquest índex se situa en 153.

Aquest cap de setmana, tot i que el Ministeri de Sanitat no ha oferit dades, nou comunitats autònomes, entre elles la valenciana, han registrat les xifres més altes de contagis des de l'inici de la crisi sanitària.

Sánchez reclama el suport de tots els partits

Per aconseguir aquest objectiu, el cap de l’executiu ha reclamat un “exercici de resistència, de disciplina social, de moral de victòria”, en un discurs que recorda els pronunciats els mesos de març i abril, durant els moments més durs de la primera onada de la pandèmia. A la ciutadania, Sánchez li ha demanat que respecte les normes sanitàries i limite al màxim els contactes. “Ara no hi ha confinament general, però quan més ens quedem a casa més protegits estarem i més protegirem”, ha afirmat el president del govern espanyol.

També et pot interessar

stats