El govern espanyol aprova la cinquena pròrroga de la sequera en el Xúquer i el Segura

La decisió permetrà continuar aplicant mesures excepcionals per a gestionar els recursos hídrics de les conques en el pròxim any hidrològic.

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu / Efe

El Consell de Ministres ha aprovat dos reials decrets en els quals es certifica la cinquena pròrroga dels actuals decrets de sequera en el rius Xúquer i Segura. A més, el govern espanyol no veu necessari prorrogar la situació de sequera en el riu Duero.

D’aquesta manera, l'executiu espanyol ha acordat, a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica, prorrogar fins a setembre de 2019 la situació de sequera en les dues conques perquè es puguen continuar aplicant mesures excepcionals per a la gestió dels recursos hídrics durant aquest termini.

Segons el govern espanyol, la pròrroga estarà condicionada a l'evolució dels indicadors d'Estat establits en el pla especial d'actuació en situacions d'alerta i eventual sequera de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer.

En el cas del Xúquer, set dels nou sistemes que integren l'àmbit de la Confederació Hidrogràfica presenten una situació d'alerta o prealerta després que enguany haja sigut inusualment sec. A més, en els cinc primers mesos, la precipitació mitjana en aquesta demarcació va ser quasi la meitat de l'habitual per a aquest període.

D’acord amb l'informe de seguiment d'indicadors de sequera en l'àmbit territorial de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, publicat l'1 de setembre, s’observa que estan en alerta els sistemes Sénia-Maestrat, Túria, Marina Alta i Vinalopó-Alacantí.

Conca del Segura

En el cas de la conca del Segura, amb l'aprovació del reial decret es podran continuar aplicant mesures excepcionals per a gestionar els recursos hídrics en el pròxim any hidrològic o fins que es constate que deixen de donar-se les circumstàncies objectives que en van motivar la declaració, ja que el Ministeri veu previsible que la situació empitjore.

En aquest context, el Ministeri ha explicat que la demarcació hidrològica del Segura és un sistema d'explotació únic, amb dos subsistemes principals: el de la conca i el del transvasament.

Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, la situació en l'actualitat està lluny de la normalitat, ja que els indicadors de sequera també preveuen un empitjorament de la situació, per la qual cosa el govern espanyol considera que la pròrroga en les dues conques està justificada.

També et pot interessar

stats